Kvalifikacije
0

Norveška potopila Škotsku

Totalsport
Reprezentacija Norveške ostvarila je uvjerljivu 4-0 pobjedu nad Škotskom u Oslu u skupini 9 evropskih kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo 2010. godine.

Ključni trenutak utakmice zbio se u 33. minuti kada je Gary Caldwell dobio drugi žuti karton, te je ostavio svoje suigrače iz škotske reprezentacije na cjedilu.

Već tri minute poslije John Arne Riise poentirao je iz slobodnog udarca nakon što se lopta odbila od Scotta Browna i prevarila golmana Davida Marshalla. Do poluvremena je Norveška povećala prednost preko Mortena Gamsta Pedersena, da bi u nastavku Erik Huseklepp i ponovo Pedersen bili precizni za uvjerljivu pobjedu.

Norveškoj je ovo prva pobjeda u grupi devet u šestoj odigranoj utakmici i njome je očuvala svoje šanse za osvajanje druge pozicije koja vodi u dodatno razigravanje za plasman na SP. Podsjetimo, prvo mjesto u grupi i plasman na SP je već osigurala Holandija sa stopostotnim učinkom od sedam pobjeda iz isto toliko utakmica, dok je Norveška sada četvrta s bodom manje od drugoplasirane Škotske.

Kvalifikacije za nogometni SP 2010. godine:

Grupa 9

Norveška – Škotska 4-0 (Riise 36, Pedersen 45, 90, Huseklepp 60)

Tabela: 1. Nizozemska 21, 2. Škotska 7 (-1), 3. Makedonija 7 (-1), 4. Norveška 6 (-1), 5. Island 4