Afrički kup nacija
28

Nogometni svijet se divi bivšem igraču Tuzla Cityja, 54 godine se čekalo na njegov podvig

D. P.
Nsue je nezaustavljiv u Africi (Foto: Twitter)
Nsue je nezaustavljiv u Africi (Foto: Twitter)
Sjajni ofanzivac Emilio Nsue, kojeg su fanovi donedavno gledali i na terenima u Bosni i Hercegovini, briljira na Afričkom kupu nacija i uspio je napraviti nešto što se čeka duge 54 godine na ovom kontinentalnom takmičenju.

Iskusni napadač Ekvatorijalne Gvineje (34) postigao je pet golova u grupnoj fazi Afričkog kupa nacija i poveo je svoju reprezentaciju u nokaut-fazu. Nsue je najbolji strijelac takmičenja, ali i najveći hit Afričkog kupa nacija pošto ga objavljuju mediji širom svijeta.

Doskorašnji igrač Tuzla Cityja postigao je pet golova u grupnoj fazi takmičenja, a to se nije desilo od 1970. godine. Čak 54 godine se čeka da neko postigne pet ili više golova tokom grupne faze.

Zanimljivo, Nsue je najveći dio karijere proveo kao bočni i krilni nogometaš. Korak po korak, bližio se prednjem dijelu terena, a u reprezentaciji igra na poziciji najisturenijeg igrača.

Postigao je tri pogotka protiv Gvineje Bisau u pobjedi rezultatom 4:2, a onda i sinoć dva gola protiv Obale Slonovače u šokantnom trijumfu rezultatom 4:0.

Nsue je, podsjetimo, u Premijer ligi BiH igrao za Tuzla City tokom proljeća 2022. godine. U svim takmičenjima odigrao je 10 utakmica i postigao dva gola.

Tokom karijere igrao je za Mallorcu, Real Sociedad, Castellon, Birmingham, Middlesbrough, APOEL Nikoziju i još nekolicinu klubova, da bi 2022. godine prešao u španskog trećeligaša Intercity za kojeg i danas igra.