Žele igrati prijateljske mečeve
0

Nogometni savez Kosova požalio se na dvostruke standarde FIFA-e i UEFA-e

FENA
Fadil Vokri
Fadil Vokri
Nogometni savez Kosova požalio se na dvostruke standarde nogometnih vladajućih struktura nakon što je FIFA ponovo stavila na čekanje njegov zahtjev da mu se dopusti igranje međunarodnih prijateljskih utakmica.

Predsjednik NS Kosova Fadil Vokri izjavio je da je odluka od petka u suprotnosti s odlukom evropske krovne nogometne organizavije (UEFA-e) da dopusti britanskoj koliniji Gibraltaru privremeno članstvo.

FIFA je u maju prošle godine pristala u principu da dopusti Kosovu da igra prijateljske utakmice, ali se nakon protivljenja Srbije i predsjednika UEFA-e Michela Platinija dvoumi kako da provede tu odluku, prenio je Eurosport.

FIFA tvrdi da će raspravljati o toj temi na narednom sastanku svog izvršnog komiteta u Tokiju u decembru.

"Izuzetno smo razočarani odgodom odluke izvršnog komiteta FIFA-e o modalitetima odluke koju je usvojilo isto tijelo u maju prošle godine, ovlašćujući države članice FIFA-e da igraju prijateljske utakmice s timovima s Kosova", navodi Vokri u izjavi koju je poslao Reutersu u utorak.

"Mi ne shvatamo razloge koji stoje iza toga, posebno kada se uvide dvostruki standardi koje je pokazala UEFA prema situaciji na Kosovu koje je priznala 91 država svijeta, i situaciji na Gibraltaru, nesamostalnoj teritoriji koju nije priznala nijedna nogometna zemlja. Iznenađeni smo ovim različitim tretmanom u svijetlu opstrukcija s kojima se godinama suočavamo. Možda bi metod koji je usvojio Nogometni savez Gibraltara - da ide pred Arbitražni sud za sport (CAS) - trebali usvojiti i mi. Mi smo usvojili realističan pristup sa senzibilnim rješenjima zasnovanim na nogometnim činjenicma i nismo saslušani", navodi Vokri.

Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije u 2008. godini, ali još nije priznato od Ujedinjenih nacija, iako ga priznaju brojne države članice UN-a.

Politika FIFA-e i UEFA-e je da samo države članice UN-a mogu biti prihvaćene kao njihove članice.

Nogometni savez Kosova jasno je stavio do znanja da ne traži članstvo, nego jednostavno pravo da igra prijateljske mečeve.

UEFA je saopćila u ponedjeljak kako je pristala da privremeno primi u članstvo Gibraltar nakon presude CAS-a.

Gibraltar, koji ima 27.000 stanovnika, nastoji da se pridruži UEFA-i već deset godina ali njegova molba nailazi na žestoko protivljenje Španije.