Došao umjesto Vahe
32

Nogometni savez Japana nije produžio ugovor Nishinu nakon Svjetskog prvenstva

Klix.ba
Akira Nishino (Foto: EPA-EFE)
Akira Nishino (Foto: EPA-EFE)
Nogometni savez Japana objavio je informaciju da neće produžiti ugovor sa privremenim selektorom Akirom Nishinom koji je s ovom reprezentacijom stigao do osmine finala Svjetskog prvenstva.

Podsjećamo, Nishino je na mjesto selektora stigao nakon otkaza koji je dobio Vahid Halilhodžić, a koji bio veliko iznenađenje za sve ljubitelje nogometa s obzirom da se desio neposredno prije početka Mundijala.

Nishino je potpisao ugovor s japanskim savezom do kraja jula, a iz Saveza je potvrđeno da s ovim trenerom neće biti produžena saradnja.

"JFA neće nastaviti saradnju sa Nishinom čiji selektorski ugovor ističe na kraju jula", izjavio je jutros predsjednik japanske kuće fudbala Kozo Tashima.

Nishino je rekao da je ispunio svoju obavezu time što je trenirao nacionalni tim.

"Trenirao sam nacionalni tim do kraja Mundijala, baš kao što sam i najavio. Smatram da sam ispunio svoju obavezu", kazao je Nishino, koji je prije imenovanja za selektora bio sportski direktor reprezentacije.

Japan je grupnu fazu na Svjetskom prvenstvu prošao zahvaljujući manjem broju žutih kartona u odnosu na Senegal, a u osmini finala imali su vodstvo od 2:0 protiv Belgije početkom drugog poluvremena, nakon čega se njihova igra u potpunosti raspala i u 93. minuti primili su treći pogodak i završili nastup na smotri najboljih.