Zbog koronavirusa
19

Nogometni savez BiH šalje projekt UEFA-i, klubovi će uskoro imati dezinfekcione tunele

F. Z.
Velika je neizvjesnost u vezi s nastavkom sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, a Nogometni savez BiH i klubovi pokušavaju postići dogovor i zajedničko rješenje. Iz NS BiH su najavili kako će zahvaljujući fondovima UEFA-e klubovima pomoći tokom pandemije koronavirusa.
Osim što će klubovima podijeliti novčana sredstva (oko 60.000 KM po klubu) iz saveza su najavili da će u sklopu projekta, koji bi trebao koštati oko 2,9 miliona KM, kupiti dezinfekcione tunele i ostala dezinfekciona sredstva koja su potrebna za odigravanje utakmica u ovim uvjetima. U slučaju da se sezona u potpunosti prekine, oprema će vjerovatno biti potrebna za narednu sezonu.

Tokom jučerašnjeg obraćanja u ime Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine član ovog tijela epidemiolog Davor Pehar je istaknuo kako Zavod za javno zdravstvo nije preporučio upotrebu dezinfekcionih sredstava, ali izvršni direktor Sektora za administraciju Nogometnog saveza Nihad Hodžić kaže kako u NS BiH vjeruju da su oni potrebni, prvenstveno za sprečavanje širenja zaraze i da će projektnu dokumentaciju uskoro poslati u UEFA-u.

"Ako oni nisu preporučili, to ne znači da su zabranjeni. Kada je riječ o koronavirusu, mnoge stvari nisu naučno dokazane, ali se mjere provode kao preventiva. U slučaju da Zavod za javno zdravstvo preporuči upotrebu ovih tunela, onda bi država na neki način morala da ih i nabavi. Evo, kada vidimo ove preporuke kada je riječ o treniranju, vidimo da je potrebno dodatno čišćenje svlačionica, dezinfekcija, nabavka dezinfekcionih sredstava. Sve to u određenoj mjeri košta i to je ono za šta ćemo svi u narednom periodu imati dodatne troškove. I u kući, kao i pravni subjekti i klubovi. Kada govorimo o tunelima, njih nije izmislio NS BiH i oni su već dugo u upotrebi. Nisu se oni pojavili s koronavirusom. U periodu od pojave pandemije koronavirusa određene firme u brojnim lokalnim zajednicama u BiH su počele praviti te tunele. Tuzlanski kanton je u jednom trenutku i zabranio upotrebu tih tunela. Prije svega jer su ih svi počeli praviti i oni nisu bili testirani. Ni s mehaničkog aspekta, ni s aspekta odgovarajuće elektroinstalacije, ali i toga koje će se dezinfekciono sredstvo koristiti. Imali smo priliku da kontaktiramo Tuzlanski kanton i odluka je donesena jer se radi o proizvodima koji nisu testirani i koji nisu dobili upotrebnu dozvolu. U Turskoj se poduzimaju mjere za pokretanje turizma. Govori se o četiri temeljna stuba, a među mjerama je i upotreba dezinfekcionih sredstava. Sve se mjere donose kao kvalitetna prevencija i da ne bismo imali zarazu na terenima i prostorima za treniranje", rekao je Hodžić.

On ističe kako UEFA novac dodjeljuje za određeni projekt te da novac isplaćuje u tranšama, a da će NS BiH postaviti jasne i oštre uvjete ponuđačima.

"Savez će postaviti oštre uslove i svi ti tuneli će morati imati odgovarajući atest. Morat će se garantovati sigurnost zdravlja ljudi. Mi ne znamo sada koliko će koštati organizacija jedne utakmice. To je nešto što klubovi moraju početi pripremati. Sve mjere i ovaj projekt koji savez pravi su prije svega da povuče određena sredstva UEFA-e. Projekt bi savez skoro trebao poslati UEFA-i. Stvara se pogrešna slika u javnosti. FIFA i UEFA ne daju novac na raspolganje savezima kako bi ih oni trošili kako oni hoće i bez kontrole. Postoje određeni fondovi, a UEFA i FIFA jasno kažu u koju se namjenu novac može koristiti. Onda se napiše projekt pa potom ide na odobrenje kod UEFA-e i FIFA-e. Plaćanja se vrše u tranšama. Nakon svake morate predstaviti šta ste uradili", istaknuo je Hodžić.

Dodaje kako će projekt nabavke dezinfekcionih tunela i ostalih dezinfekcionih sredstava uskoro biti poslan na adresu UEFA-e.

"Ovih dana se pokreće procedura kako bismo u skorije vrijeme poslali projekt na odobrenje. Planiran je dio finansijske pomoći klubovima u iznosu od 60.000 KM. Drugi dio pomoći ogleda se u nabavci dezinfekcionih tunela, leđnih i ručnih prskalica za dezinfekciju, višekratnih maski, zaštitnih odijela i određene količine namjenskih dezinfekcionih sredstava. Nakon što UEFA odobri projekt, mi ćemo raspisati konkurs za javnu nabavku. Jedan paket će biti za Premijer ligu, a drugi za ostale klubove. Po klubu u Premijer ligi BiH iznos bi bio 15.000 KM, a za klubove ženske Premijer lige i klubove prvih liga u entitetskim savezima po 6.500 KM. Dio će biti raspoređen i klubovima u nižim ligama. Ukupna vrijednost projekta trebala bi biti oko 2,9 miliona KM. Ponuđač će morati ispuniti one osnovne uvjete, ali i tehničke uvjete. Za svaki dio opreme morat će imati odgovarajuće ateste i rješenja za upotrebu", rekao je Hodžić.

Veliko je pitanje i kako će izgledati smjernice nadležnih zdravstvenih službi kada je riječ o organizaciji utakmice i šta će sve klubovi morati ispuniti.

"Nažalost, nema radne grupe između nogometnih saveza, Olimpijskog komiteta i entitetskih kriznih štabova. Komuniciramo dopisima o uputama i preporukama. To su načelne preporuke o treniranju i sada bi svaki klub trebao napraviti određenu svoju proceduru koja se odnosi na odigravanje utakmica. Savez će kooridniranim aktivnostima raditi na tome da se dezinfekcioni tuneli postave na adekvatno mjesto. To nećemo prepustiti klubovima, radit ćemo zajedno na tom projektu", rekao je naš sagovornik.

Postavlja se pitanje i zdravstvene zaštite nogometaša s obzirom na to da će se utakmice, ako se prvenstvo nastavi, igrati tokom ljeta kada su velike vrućine. Odigravanje susreta pod reflektorima čini se kao jedino rješenje u tim uvjetima, a Hodžić kaže kako je trenutno deset stadiona u PL BiH pokriveno reflektorskom rasvjetom.

"Do jučer su nas kritikovali što radimo reflektore, a ne radimo terene. Sada mi imamo dva nova stadiona s reflektorskom rasvjetom. U Vrapčićima i Bijeljini. Ako bude nastavka, a Izvršni odbor je to potvrdio, neće se igrati nakon 15. jula. Prvenstvo treba da počne 6. juna najkasnije, a da se završi do 15. jula. Još uvijek nismo dobili zvanični dopis iz RS-a. Gospodin Šeranić je objasnio da se prvo mora vidjeti šta će se desiti nakon što se popusti mjera kada je riječ o treniranju. Tek onda se može pristupiti sljedećoj fazi, a to je organizacija sportskog takmičenja. Sada na većini stadiona imamo reflektore. Praktično smo pokriveni i od 12 stadiona 10 ima reflektorsku rasvjetu. Mi kao Savez imamo obavezu da do 25. maja dostavimo UEFA-i informaciju o tome da li će biti nastavka prvenstva ili ne. Za sada taj rok nije produžen i još uvijek stoji da se odgovor mora poslati do 25. maja", zaključio je Hodžić.