Pojašnjena odluka
531

Nogometni savez BiH prelomio uoči same utakmice: Kavez na stadionu Veleža je nedopustiv

D. P.
Odluka je dostavljena Veležu još jučer (Foto: Facebook)
Odluka je dostavljena Veležu još jučer (Foto: Facebook)
Nakon što je održana telefonska sjednica Komiteta za takmičenje Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, ustanovljeno je da improvizovana gostujuća tribina na stadionu Rođeni nije adekvatna.

Nogometni savez BiH danas je objavio saopćenje za javnost u kojem se navodi zaključak Komiteta za takmičenje.

"Komitet za takmičenje je donio odluku kojom se obavezuje FK Velež Mostar da na osnovu člana 19. stava 1. Propozicija takmičenja m:tel Premijer lige BIH i završnice Kupa BiH (takmičarska sezona 2022/23), a u vezi sa članom 11. Pravilnika o bezbjednosti na međunarodnim utakmicama i utakmicama saveznog stepena takmičenja NS BiH, obezbjedi najmanje 5 posto ukupnog kapaciteta stadiona isključivo za gostujuće navijače i to u odvojenoj i bezbjednoj zoni na svim domaćim prvenstvenim i kup utakmicama imenovanog kluba. Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja", saopćeno je iz Nogometnog saveza BiH danas.

Kako bi nam detaljnije pojasnili ovu odluku, kontaktirali smo predstavnike iz Nogometnog saveza BiH.

Za portal Klix.ba potvrđeno je da montažna tribina, koja je namijenjena gostujućim navijačima na stadionu Rođeni, nije prošla kontrole i inspekcije te da je iz NS BiH okarakterisana kao neadekvatna.

To je ustanovljeno na jučerašnjoj sjednici Komisije za bezbjednost na kojoj su učestvovali i tehnički sekretar te komesar za sigurnost. Ta odluka je već sinoć dostavljena FK Velež, a na današnjoj telefonskoj sjednici Komiteta za takmičenje, ona je potvrđena.

FK Velež je već jučer dobio informaciju da mora osigurati pet posto sigurne zone za gostujuće navijače na već postojećim tribinama stadiona Rođeni i odluka stupa na snagu već od danas.

To teoretski znači da je Velež morao osigurati pet posto tribina već za večerašnju utakmicu Kupa BiH protiv Željezničara, ali kako je odluka donesena neposredno pred utakmicu, gostujućih navijača večeras neće biti.

Ipak, poražavajuće za nogomet u našoj zemlji predstavlja informacija da je telefonska sjednica održana danas, na dan utakmice, te da je objavljena u posljepodnevnim satima, što znači da navijači Željezničara ne mogu stići na gostovanje u Mostar za ovako važan duel.

Kako nam je rečeno, iz Komiteta za takmičenje u nekoliko navrata obilazili su stadion Rođeni i naglašavali da "kavez" nije prihvatljiv.