Očekivan stav
91

Nogometni savez BiH odbio Željin zahtjev da se žalba CAS-u hitno razmatra

N. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nogometni savez Bosne i Hercegovine nije bio saglasan sa zahtjevom Fudbalskog kluba Željezničar da se žalba prema Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani razmatra po hitnom postupku pa će se ona razmotriti uobičajeno.

Naime, Željo je 17. juna uputio žalbu CAS-u zbog odluke Saveza povodom neizdavanje licence za nastup u takmičenjima pod okriljem UEFA-e u sezoni 2019/20.

CAS je pozitivno potvrdio prijem žalbe koja je dostavljena u roku te zatražio dodatnu dokumentaciju koju su Plavi ubrzo i dostavili.

Međutim, Sud je i Savezu poslao pismo u kojem su zatražili očitovanje o zahtjevu kluba s Grbavice da se žalba razmatra po hitnom postupku, ali krovna kuća bh. fudbala nije bila saglasna.

Sada slijedi uobičajeni postupak, koji je mnogo složeniji te će umjesto jednog sudije odlučivati tri ili šest, što u konačnici iziskuje veće troškove samog procesa.

Dodatno, ovim je Nogometni savez BiH onemogućio da se u slučaju pozitivnog ishoda za FK Željezničar, ipak omogući njegov nastup u Evropi obzirom da je UEFA predvidjela takvu mogućnost.

CAS je također u dostavljenom pismu zahtijevao očitovanje Saveza u vezi s kompletnim slučajem neizdavanja licence za evropska takmičenja, a za očitovanje NS BiH ima rok od 20 dana.