Bude nostalgiju
71

Nogometne ikone se sastale na Afričkom kupu: Možete li prepoznati sve tri legende?

D. P.
Pregršt trofeja na jednoj fotografiji (Foto: Instagram)
Pregršt trofeja na jednoj fotografiji (Foto: Instagram)
Afrički kup nacija u Obali Slonovače završen je pobjedom domaćina u Abidjanu. Popularni Slonovi u finalu su napravili veliki preokret i pobijedili Nigeriju rezultatom 2:1, tako da je u ovoj zemlji nastala potpuna ludnica.

Takmičenje je organizovano na odličan način, a među domaćinima i ambasadorima turnira bio je legendarni Didier Drogba, jedno od najvećih imena koje je afrički nogomet ikada imao.

Upravo je Drogba pozirao na fotografiji koja je brzo postala viralna na društvenim mrežama, a u društvu legende Chelseaja su još dva velikana afričkog nogometa.

Uz Drogbu tu je legendarni Togoanac Emmanuel Adebayor, ali i nekadašnji francuski reprezentativac Djibril Cisse. Naravno, Cisse je nastupao za Francusku, ali su njegovi roditelji iz Obale Slonovače i srčano je bodrio zemlju svog porijekla tokom cijelog Afričkog kupa.

Približno slične generacije, Drogba je među trojicom napravio najveću karijeru, dosegao evropski i svjetski vrh, a kopačke je okačio o klin 2018. godine. Emmanuel Adebayor je igrao najduže, pošto je prošle godine završio karijeru u svojoj domovini, dok se Djibril Cisse oprostio 2021. godine.

Što se tiče trofeja među ovom trojicom nogometaša, Emmanuel Adebayor ih ima najmanje i može se pohvaliti samo Kupom Španije osvojenim s Realom.

S druge strane, Djibril Cisse ih je osvojio mnogo više, a to su Liga prvaka, UEFA Superkup i FA Cup s Liverpoolom, prvak Grčke i osvajač Kupa te zemlje s Panathinaikosom, osvajač Kupa Francuske s Auxerreom i osvajač Kupa Konfederacija s Francuskom.

Didier Drogba je najuspješniji među njima, a to je sve stekao tokom najslavnijih dana u historiji Chelseaja. Liga prvaka sa Chelseajem, četiri Premier lige, četiri FA Cupa, tri Liga kupa, četiri engleska Superkupa, prvak Turske i osvajač Kupa i Superkupa Turske trofeji su kojima se Drogba može pohvaliti.