Proglašen prvak
11

Nogometna sezona u Čileu prekinuta zbog protesta

D. B.
Nogometni savez Čilea je odlučio prekinuti sezonu zbog protesta protiv vlade, a razlog je zabrinutost za sigurnost, objavio je BBC.

Sve utakmice ostatka sezone su otkazane, a nijedan klub neće ispasti niti će biti promovisan. Prvakom je proglašen klu Universidad Catolica, koji je bio vodeći u prvenstvu s 13 bodova. Ostali rivali su pristali na prekid prvenstva, tako da je klub osvojio 14. ligašku titulu.

Zbog protesta je otkazana i utrka World Rally Championshipa u Čileu, koja se trebala održati u aprilu u vrijeme referenduma čiji je cilj promjena ustava.

Protesti su počeli zbog najave poskupljenja javnog prijevoza, a potom su prerasli u generalni revolt protiv nejednakosti, visokih cijena u zdravstvu i lošeg finansiranja obrazovanja.

Agresivno ponašanje sigurnosnih snaga je dodatno razbjesnilo demonstrante, a predsjednik Sebastian Pinera je proglasio vanredno stanje rekavši da je zemlja u ratu. Dosad je smrtno stradalo 26 ljudi, a stotine je povrijeđenih. Pinera je pristao na održavanje referenduma koji će dati odgovor da li Čileanci žele promjenu ustava. Trenutni je stupio na snagu 1980. godine kada je zemlja bila pod vojnom vladavinom.