Nogomet
0

Nogometašima trebao kisik

Sarajevo-x.com
Brazilski nogometni klub je objavio da više nikad neće igrati na terenima koji se nalaze na velikim nadmorskim visinama, nakon što su doživjeli nehumane uvjete za igru na planinama Bolivije. Igrači kluba Flamengo su navodno morali primati kisik tokom utakmice u gradu Potosi.

Flamengo je odigrao neriješeno 2-2 u utakmici grupe 5 Kupa Libertadores, koja se odigrala na nadmorskoj visini od 4.000 metara.

Predsjednik kluba Marcio Braga je opisao igru svog kluba kao epsku, ali je rekao da su uvjeti za igru bili „nesportski i nehumani“.

„Nogometni teren na nadmorskoj visini koja se ne preporučuje od strane zdravstvenih specijalista ne nudi jednake uvjete za oba tima i šteti sportskim principima igre“, izjavio je Braga. „To degradira ljudske uvjete i ugrožava život sportista. Dopuštanje održavanja utakmice u ovakvim uvjetima je jednako nekažnjavanju dopinga“.

Stadion nogometnog kluba Potosi Mario Mercado je jedan od "najviših" profesionalnih nogometnih terena na svijetu.

Nepostojanje aerodroma u gradu je bio još jedan od problema, jer gostujući timovi moraju da se do grada voze oko 150 kilometara planinskim cestama.