Privukle pažnju porukom
33

Nogometašice Brazila pred SP pružile podršku Irankama: Nijedna žena ne bi smjela biti natjerana da pokrije glavu

E. B.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Ženska nogometna reprezentacija Brazila je privukla mnogo pažnje prilikom dolaska u Australiju pred početak Svjetskog prvenstva.
Na avionu kojim su Brazilke stigle u Australiju ispisana je poruka podrške ženama u Iranu, ali i svima onima koji im pokušavaju pomoći da se izbore za svoja prava.
Na jednoj strani aviona stoji ispisana poruka: "Nijedna žena ne bi smjela biti natjerana da pokrije glavu", a na drugoj: "Nijedan muškarac ne bi smio biti obješen zato što je ovo rekao".

Uz ove poruke, na avionu se nalaze i fotografije Mahse Amini i Amira Nasr Azdanija.

Amini (22) je u septembru prošle godine sa porodicom bila u posjeti Teheranu, u kojem ju je uhapsila policija za moral zbog toga što navodno nije bila propisno odjevena, u skladu s pravilima za odijevanje, koja su propisana nedugo nakon Islamske revolucije iz 1979. godine.

Preminula je u zatvoru, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo među stanovništvom ove konzervativne države i dovelo do brojnih protesta.

Azadani, nekadašnji iranski nogometaš, je zbog podrške ženama u borbi za njihova prava osuđen na 26 godina zatvora.

Nakon što su iranski nogometaši tokom Svjetskog prvenstva u Kataru prije pola godine odbili pjevati himnu u znak podrške ženama u svojoj domovini, i nogometašice Brazila se odlučile na ovaj način na najvećoj sceni dati podršku Irankama.

Svjetsko prvenstvo se igra u Australiji i Novom Zelandu od 20. juna do 20. jula, a Brazil se nalazi u grupi F sa selekcijama Francuske, Jamajke i Paname.