Kvalifikacije za SP
79

Nogometašice BiH ponižene kod kuće od Rusije

Piše: E. B.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Ženska nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je u Zenici poražena od Rusije rezultatom 6:1 u 4. kolu grupe 1 kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Naša reprezentacija je povela na samom otvaranju susreta. U 5. minuti Lidija Kuliš je izvela korner sa desne strane, a golman Rusije Elvira Todua je nespretno intervenisala i ubacila loptu u svoju mrežu.

Ruskinje su prvi put ozbiljnije zaprijetile u 19. minuti kada je Nadežda Koltakova šutirala sa 30 metara u rašlje, ali je Envera Hasanbegović sjajno intervenisala i odbila loptu u korner.

Hasanbegović je po loptu u svoju mrežu morala u 26. minuti. Nakon brze akcije po lijevoj strani Marija Galaj je asistirala Eleni Danilovoj koja se sjajno oslobodila Amire i Alise Spahić, te je sa pet metara silovito zakucala loptu u mrežu za 1:1.

Naša selekcija je ponovo mogla stići u vodstvo u 29. minuti kada je Amela Kršo izašla sama na Toduu, ali je ovaj put Ruskinja bila uspješnija i spasila je siguran pogodak.

Rusija je stigla do preokreta u 39. minuti. Koltakova je uputila dugu loptu sa svoje polovine, Melisa Hasanbegović je katastrofalno pogriješila, što je iskoristila Marija Galaj i u situaciji jedan na jedan sa Enverom Hasanbegović rutinski poslala loptu u mrežu za vodstvo Rusije rezultatom 2:1.

Todua je napravila još jednu katastrofalnu grešku u 42. minuti koju Kuliš nije kaznila. Nakon duge lopte Aide Hadžić Todua je napustila kazneni prostor i promašila loptu, do nje je došla Kuliš koja je ispred sebe imala prazan gol, šutirala je, ali je kapiten Rusije Ana Kožnikova uklizala i izbila loptu ispred svog gola.

Početkom drugog poluvremena sve nade izabranica Samire Hurem pale su u vodu kada je Elena Morozova realizovala penal i povećala vodstvo Rusije na 3:1.

Samo pet minuta kasnije Morozova je asistirala Nadeždi Smirnovoj kola rutinski pogađa za 4:1.

Ruskinje su do kraja susreta rutinski sačuvale prednost i u 82. minuti stigle i do petog pogotka kada je Smirnova asistirala Danilovoj, a potom i do šestog u 90+2. kada je Smirnova pogodila za konačnih 6:1.

BiH - Rusija 1:6

BiH: E. Hasanbegović, Šakotić, M. Hasanbegović (82. Kamerić), Am. Spahić, Aleksić, Kuliš, Hadžić (73. Radeljić), Nikolić, Al. Spahić, Medić, Kršo (55. Lihović).

Rusija: Todua, Akimova, Belomiceva, Kožnikova, Zijastinova, Šiškina (76. Gasanova), Morozova, Koltakova (75. Andrejeva), Galaj, Smirnova, Danilova (84. Bratko).