Promjene u klubu
20

Nogometaši Slobode počeli pripreme s novim trenerom i tim menadžerom

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Prozivkom igrača na Gradskom stadionu Tušanj u Tuzli danas su zvanično počele pripreme FK Sloboda za predstojeću sezonu Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Iako je bilo najavljeno da će Crveno-crne i u idućoj sezoni voditi Slavko Petrović, promjene su stigle u posljednji tren te tuzlanski nogometaši nastavljaju rad s tim menadžerom Admirom Smajićem i prvim trenerom Milenkom Bošnjakovićem.

Nogometaši Slobode danas su zvanično počeli s pripremama za predstojeću sezonu Premijer lige Bosne i Hercegovine, a nakon prozivke koja je bila zatvorena za javnost uslijedio je prvi trening.

U prvom obraćanju medijima Admir Smajić koji se predstavio kao tim menadžer Slobode rekao je da je angažman dobio iznenadno.

"Sinoć sam razgovarao s predsjednikom i sportskim direktorom Slobode i brzo smo se dogovorili. Napravili smo plan priprema i ono na što klub treba da se bazira. Drago mi je da sam došao ovdje, jer sam iz ovog kraja. Mislim da Sloboda zaslužuje bolje mjesto u bh. nogometu", rekao je Smajić.

Dodao je i da ga skupa s ostalim članovima tima očekuje težak posao. Naglasio je da baš najbolje ne poznaje bh. nogomet, ali da to može biti jedna vrsta manjkavosti ili velika prednost, što će vrijeme pokazati.

"Svi igrači će krenuti od nule, a samo oni koji budu davali sve od sebe moći će računati na to da će igrati ovdje. Tražit ću od igrača da u prvom redu daju sve od sebe na igralištu, a da nakon toga traže nešto od kluba. Naučen sam i vaspitan na takav način da prvo treba nešto dati, pa tek onda tražiti", istakao je Smajić.

Smatra i da klubu s Tušnja trebaju pojačanja.

"Pokušat ćemo se orijentisati na igrače iz ovog regiona, pokušat ćemo stupiti sa što više klubova iz ovog regiona, jer je tu uvijek bila snaga Slobode. Nadam se da će ljudi shvatiti da ćemo ovdje pokušati napraviti nešto pošteno i odgovorno. Ovdje niko nije došao da prodaje i kupuje igrače. Igrat će samo oni koji su najbolji i koji to zaslužuju. Neće me interesovati imena ili godište tih igrača. Sasvim je sigurno da nećemo dovodili 'polovne' igrače iz susjednih zemalja, jer mislim da mladi igrači iz ovog regiona zaslužuju da budu u ovom klubu", naglasio je tim menadžer Slobode.

Kada je riječ o planu priprema, Slobodini igrači na Tušnju će trenirati dvije sedmice. Nakon toga odlaze na desetodnevne pripreme na drugu lokaciju, a tačna destinacija će biti poznata naknadno.

Svoj rad Tuzlaci nastavljaju s prvim trenerom Milenkom Bošnjakovićem čija je saradnja sa Slobodom uspostavljena iznenadno i neplanirano, kao i sa Smajićem.

"Smajić i ja smo tandem, dogovorili smo zajedničku saradnju prije dvije godine. Imali smo u opciji još dva, tri kluba, ali s obzirom da sam navijač Slobode moj cilj i želja su bili da usmjerim Smajića u Slobodu. Razgovarao sam sa više reprezentativaca, sadašnjih i bivših, koji garantuju da je on najjači trener s kojim su radili", rekao je Bošnjaković te dodao:

"Kako će biti i šta će se desiti te kako će Sloboda igrati, zavisi od igrača, pojačanja i stanja koje zatičemo u klubu. Ništa ne obećavamo od rezultata, ali garantujemo rad, rad i samo rad. Šta će iz toga izaći, vidjet ćemo. Nadam se da će sve izaći na dobro. Nismo došli da zaradimo novac, uzimamo novac poreznih obveznika i privatnika koji odvajaju od usta da bi pomogli Slobodu. Došli smo da pokušamo napraviti rezultat i jedan novi sistem u Slobodi, a novac je apsolutno u drugom planu."

Predsjednik Slobode Senad Mujkanović kazao je da priča o novom trenerskom tandemu postoji već izvjestan period, a cilj je klub s Tušnja postaviti na bolju poziciju.

"O ranijem treneru Slavki Petroviću mogu reći sve najbolje. Dobro smo sarađivali, ali sada smo željeli uvesti određene novine, pojačati broj trenera... Mislim da je ovo jedan od najboljih načina da Sloboda izađe iz krize, finansijski i organizaciono", rekao je Mujkanović.

Pored spomenutog dvojca, Slobodini nogometaši će uskoro dobiti i kondicionog trenera s kojim dosad nisu radili.

Planirano je pojačanje i u obimu rada, a nogometašima će biti uvedena i praksa dopunskih i individualnih treninga.