Nogomet
0

Nogometaši prve italijanske lige najavili štrajk

FENA
Massimo Oddo
Massimo Oddo
Nogometaši iz itali­jan­ske prve lige naj­a­vili su štrajk 25. i 26. septembra neza­do­voljni ponu­đe­nim kolek­tiv­nim ugo­vo­rom, obja­vilo je Itali­jan­sko udru­že­nje igrača.

"Igrači su neza­do­voljni sma­nje­nim pra­vima iz novog kolek­tiv­nog ugo­vora i zbog toga kreću u štrajk. Bilo je dosta. S nama pos­tu­paju kao s pred­me­tima. Udru­že­nje je doni­jelo odluku da igrači ne izađu na terene u susre­tima petoga kola koji su na ras­po­redu 25. i 26. septembra", rekao je odbrambeni igrač Milana i član Udru­že­nja Massimo Oddo.

Novi pra­vil­nik o igra­čima pri­pre­mio je advokat itali­jan­skog kluba Juven­tus Mic­hele Bri­amonte, a pre­uzeli su ga svi ostali klu­bovi u Ita­liji. Novi pra­vil­nik je sada pre­dan Italijanskom nogo­met­nom savezu koji bi ga tre­bao pri­hva­titi.

Udru­že­nje igrača naj­više protestuje zbog članka u pra­vil­niku prema kojem više neće moći odbiti pre­la­zak u neki drugi klub ako im u novoj sre­dini ostane ista plaća. Ako se igrač ne složi s tran­sfe­rom, klub mu ima pravo uru­čiti otkaz na njegovu štetu.

Na novom pra­vil­niku je naj­više insis­ti­rao Juven­tus koji se ovoga ljeta nije mogao rije­šiti neko­liko igrača na koje više ne računa. Iako im je našao nove sre­dine, oni nisu željeli napus­titi Staru damu. Slične pro­bleme imala je i Roma.