Istraživanje
0

Nogometaši i treneri koriste svega sto riječi u razgovoru

Sarajevo-x.com
Fabio Capello
Fabio Capello
Poznato je da nogometaši i ostali nogometni radnici nemaju bogat rječnik. Međutim, naučnici tvrde da im i ne treba, jer im je svega 100 riječi dovoljno da bi mogli razgovarati.

U Evropi mnogi nogometaši i treneri često sele iz jedne zemlje u drugu. Većina se trudi da zna "univerzalni" jezik - engleski, ali i da nauče koliko-toliko jezik zemlje u kojoj borave.

Naučnici sa Univerziteta Cambridge ustanovili su da da rječnik jednog nogometnog radnika ili nogometaša sadrži otprilike 100 riječi.

Najčešće riječi koje koriste nogometaši i treneri su lopta, stativa, pehar, driblati, poraz, razočarenje, poniženje...

Nedavno je Fabio Capelllo, selektor engleske reprezentacije, porijeklom Italijan, kazao da njemu i nije potrebno više od 100 riječi da bi komunicirao sa svojim timom, te da mu njegovo ograničeno poznavanje engleskog ne predstavlja problem.

"Da trebam pričati o ekonomiji ne bih znao. Ali, kada pričate o taktikama onda ne koristite mnogo riječi", kazao je Capllo.

Upravo zbog te izjave naučnici su odlučili uraditi istraživanje kako bi otkrili koje riječi treneri i fudbaleri najviše koriste, prenosi Daily Telegraph.

Neke od njih su utakmica, izgubiti, igrati, tim, golman, odbrana, pucati, dati gol, sudija, takmičenje, kazna, ugao, strast, duh, uzbuđenje, poraz, razočarenje, poniženje, suspenzija, taktika...