"Junaci Masije"
0

Nogometaši i trener Barcelone u stripu i crtiću

Totalsport
"Junaci Masije", ime je stripa koji priča priču o odrastanju današnjih zvijezda iz prve ekipe Barcelone u internatu katalonskog kluba, te proboju do prvog tima.
Masia je ime trening-kampa nogometnog kluba iz Barcelone, u kojem su nogometno i životno odrastali Lionel Messi, Andres Iniesta, Xavi Hernandez, Carles Puyol, Victor Valdes, Pedro, Gerard Pique i sam Josep Guardiola, danas trener a nekad igrač i dijete kluba.

Strip je lansirao poznati italijanski proizvođač albuma i samoljepljivih sličica Panini, a govori o nogometašima koji su odrasli u utrobi La Masije, ispunili svoje snove dokopavši se prve momčadi katalonskog ponosa, te prošle sezone/godine ostvarili jedinistveni i teško ponovljivi uspjeh osvojivši svih šest natjecanja u kojima su sudjelovali.

Nakon što je objavljen strip, priprema se produkcija animiranog filma koji će biti namijenjen najmlađima. Taj će posao odraditi Estudio Fenix, najpoznatija španska produkcijska kuća za animirane filmove.

Priča počinje s prizorom slavlja u avionu, na povratku u Barcelonu nakon rimskog trijumfa protiv Manchester Uniteda u finalu Lige prvaka. Pep Guardiola prisjeća se svog djetinjstva u Masiji te vlastitim iskustvima zabavlja igrače. Zaplet se nastavlja introspektivnim prisjećanjima svakoga od igrača, teškoćama kroz koje se prolazilo, kao i poniznog ulaska u prvu ekipu, zahvaljujući prvenstveno "ljudskim kvalitetama".

Strip je nacrtan u realističnoj tehnici, s obzirom na to da je svaki igrač jasno prepoznatljiv, jakim kontrastima u boji i ispričan stilom klasičnih strip-heroja.

Poruka stripa čitateljima, stvorenog u vrlo pozitivnom ozračju, jest da su ljudi koje danas slave kao zvijezde "jednom bili poput njih samih, čitatelja".