Nogomet
0

Nogometaš Sparte kažnjen zbog nacističkog pozdrava

FENA
Disciplinska komisija češkog nogometnog saveza kaznila je veznog igarača praške Sparte, Pavela Horvatha sa 9.900 dolara zbog nacističkog pozdrava navijačima nakon utakmice protiv Viktorije Žižkov. Njegov pozdrav snimile su televizijske kamere.

Horvath je 25. augusta netom prije kraja utakmice protiv Viktorije Žiškov, a koju je Sparta dobila 4:1 čak dva puta pozdravio ekstremne navijače praškog kluba nacističkim pozdravom desnom rukom.

Horvath, koji je u trenutku kada je pozdravio navijače već bio zamijenjen drugim igračem tvrdi da je došlo do nesporazuma, te da on nije nacist. Čak su i iz kluba tvrdili da je samo pokušao smiriti navijače.

"To nije bilo namjerno i odmah sam se javno ispričao svima koji su se mogli naći povrijeđeni. No želim reći da nisam koristio ni riječi ni geste koje bi promovirale nacizam", izjavio je Horvath u priopćenju koje je objavila Sparta.

Njegov pozdrav snimile su televizijske kamere nakon čega je otvorena istraga.

"Nažalost, zaista je to učinio, a takvom ponašanju nema mjesta u nogometu. Ovo je posljednje upozorenje Horvathu," kazao je predsjednik Disciplinske komisije, Alexander Karolyi.

Glasnogovornik Sparte Jakub Votava najavio je žalbu na odluku Disciplinske komisije. Spartini navijači i ranije su običavali izvikivati rasističke i antisemitske slogane. Prije dva tjedna, nakon kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka protiv Arsenala u Pragu, prozvani su od strane praške Židovske zajednice.

  1. Sparta je za vrijeme utakmice s Arsenalom (također u Ligi prvaka) bila prisiljena zatvoriti trećinu stadiona zbog rasističkog ponašanja navijača tokom prethodne utakmice s Ajaxom, koju je praški klub izgubio 2:0. UEFA je tada Spartu kaznila sa 44.000 dolara.