Lennart Thy
2

Nogometaš odbio igrati protiv PSV-a kako bi izliječio pacijenta od leukemije

Klix.ba
Lennart Thy u dresu Werder Bremena (Foto: EPA-EFE)
Lennart Thy u dresu Werder Bremena (Foto: EPA-EFE)
Nogometaš holandskog Venla Lennart Thy odlučio je preskočiti sljedeću utakmicu svog kluba na gostovanju kod PSV-a jer će pokušati spasiti ljudski život.

Njemački napadač u ovoj sezoni postigao je sedam pogodaka i drugi je najbolji strijelac ekipe, a njegova humana priča počela je prije sedam godina kada je kao nogometaš Werdera dao DNK, sve s ciljem da bi ljudi oboljeli od leukemije u nekom trenutku mogli potražiti njegovu pomoć.

Sedam godina nakon toga, Thy je dobio informaciju da se njegova DNK savršeno poklapa s genima pacijenta za čiji se život bore, a poziv za pomoć ovaj napadač jednostavno nije mogao odbiti. Trener se poprilično iznenadio, ali je podržao njegovu odluku.

"Nikada nisam doživio ovakvo nešto, prvo sam bio šokiran pa sam pomislio da nešto nije uredu s njim, a onda mi je objasnio da ide spasiti ljudski život. Izgubit ćemo ga na neko vrijeme, iako još uvijek nismo osigurali opstanak. Znamo da je on jedan od naših najboljih igrača, ali ovo su stvari koje su važnije od nogometa", rekao je Maurice Steijn pa nastavio:

"Lennart je vrlo inteligentan tip, društven je i ovakav potez mu priliči. On razmišlja o stvarima iznad nogmeta, a ja se nadam da će pomoći u spašavanju nečijeg života. Ono što je već uradio je skrenulo pažnju na tu bolest i ja sam kao trener ponosan na njega", završio je Steijn.

Lennart Thy u Venlu nastupa kao posuđeni nogometaš Wedera iz Bremena, a ako sa sedam postignutih golova nije skrenuo pažnju na sebe, onda će ovim potezom to sigurno uraditi.