Slučaj zabilježen, ali...
2

Nogometaš iz Finske nije podnio prijavu za rasizam protiv Crne Gore, UEFA obustavila istragu

K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Reprezentacije Crne Gore i Finske odigrale su sinoć u Podgorici haotičnu utakmicu (0:2) u našoj grupi Lige nacija, a osim brojnih dodijeljenih kartona susret je obilježila i optužba za rasizam, no veznjak Finaca Glen Kamara odlučio je ne prijaviti taj slučaj i UEFA je s tim u vezi obustavila istragu.
UEFA je zbog rasizma već sankcionisala Crnu Goru i to 2019. godine kada je u aprilu kaznila tamošnji savez igranjem jedne utakmice pred praznim tribinama. Razlog su bili rasistički ispadi navijača i vrijeđanje igrača Engleske na rasnoj osnovi.

Događaj sa sinoćnje utakmice je zabilježen, očekivalo se da će istraga uskoro biti pokrenuta, no Kamara je odlučio da neće podnijeti prijavu i s tim u vezi UEFA neće imati posla u ovom slučaju.

"U sistemu UEFA-e, za pokretanje istrage potrebna je prijava igrača, koju bi onda trebali potvrditi drugi igrači, službena lica ili sudije, ali Kamara ne želi da se zvanično obrati UEFA-i ili da komentariše ovaj slučaj", navode iz Nogometnog saveza Finske.

Finska je u našoj grupi završila na drugom mjestu sa osam osvojenih bodova, tri manje od naših Zmajeva koji su s prvog mjesta izborili povratak u elitni rang ovog takmičenja.