Nogomet
0

Nogomet-SP 2010: FIFA zadovoljna Južnoafričkom Republikom

FENA
Delegacija Međunarodne nogometne federacije (FIFA), koja se nalazi na obilasku Južnoafričke Republike, organizatora Svjetskog nogometnog prvenstva 2010, veoma je zadovljona viđenim.

FIFA je potvrdila, da je napredak veliki i da se organizacioni poslovi obavljaju dinamikom većom nego u isto vrijeme pred SP u Njemačkoj.

"Južnoafrička Republika je brža od Nijemaca. Za to su zaslužili pohvale i smatramo da će prednost zadržati do kraja. Ponovo naglašavamo da očekujemo odlično svjetsko prvenstvo, prvo na afričkom tlu", izjavio Nijemac Horst Schmidt, koordinator FIFA za Južnoafričku Republiku.

Schmidt, koji je bio jedan od članova organizacionog odbora prvenstva u Njemačkoj, potvrdio je da se delegacija, u kojoj su između ostalih bili generalni sekretar Urs Linsi i direktor marketinga Jerome Valcke, usredotočila prije svega na napredak izgradnje deset stadiona, na kojim će se igrati utakmice prventstva: "Pregledom planova uvjerili smo se da ima dovoljno vremena da stadioni budu završeni u predviđenom vremenu"

Izgradnja stadiona će po garancijama vođe organizacionog komiteta Irvina Khoze početi u prvoj četvrtini naredne godine.