Nogomet
0

Nogomet-SP 2006: Sve spremno za žrijeb u Leipzigu

FENA
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) u petak će uvečer (20.15 sati) u Leipzigu obaviti žrijeb grupa za Svjetsko prvenstvo, koje će se od 9. juna do 9. jula naredne godine održati u Njemačkoj.

Pored 32 reprezentacije, koje očekuju svoje protivnike na najvećem nogometnom takmičenju, žrijebanju će prisutvovati brojne zvijezde, koje će u dvorani Leipzig Messe, prema najavama organizatora, vidjeti pravi spektakl.

Još u utorak FIFA je otkrila uloge nosilaca grupa, koje su pripale organizatoru Njemačkoj (A-grupa), svjetskom prvaku Brazilu, Italiji, Francuskoj, Argentini, Španiji, Meksiku i Engleskoj. U drugom bubnju će biti selekcije Australije, Angole, Gane, Obale Slonovače, Toga, Tunisa, Ekvadora i Paragvaja, u trećem Hrvatska, Češka, Holandija, Poljska, Portugal, Švedska, Švicarska i Ukrajina, u četvrtom bubnju Iran, Japan, Saudijska Arabija, Južna Koreja, Kostarika, Trinidad i Tobago i SAD te u posebnom bubnju Srbija i Crna Gora.

FIFA i organizacioni odbor SP 2006. očekuju da će tv prijenos posmatrati 320 miliona ljubitelja nogometa u 145 država svijeta. U dvorani će događaju prisustvovati 4.000 ljudi, a manifestaciju će voditi manekenka Heidi Klum i televizijski voditelj Reinhold Beckmann.

Žrijeb će voditi poznati sadašnji i nekadašnji nogometaši, među kojim Lothar Matthaeus, Pele, Johann Cruyff, Cobi Jones i Roger Milla. Među pozvanim iz nepoznatog razloga neće biti Diega Maradone i argentinskog selektora Josea Pekermana. Priredbu će uveličati nastupi muzičara (Juanes i omladinski filharmonijski orkester), a svoj udio će dati i iluzionist Hans Klok.

Web: Više na web o SP 2006.