Slave i Turci i Italijani
23

Nogomet se zvanično "vraća kući", Britancima i Ircima pripalo domaćinstvo Eura

D. P.
Wembley je domaćin Eura (Foto: EPA-EFE)
Wembley je domaćin Eura (Foto: EPA-EFE)
UEFA je zvanično potvrdila domaćinstva evropskih prvenstava za izdanja 2028. godine i 2032. godine, a izbor je bio lakši nego ikada jer su imali samo po jednog kandidata.

Velika Britanija i Republika Irska bit će domaćini Evropskog prvenstva 2028. godine. To je bilo i najavljeno jer je to bila jedina kandidatura, a UEFA je na današnjem sastanku to samo potvrdila.

Britancima i Ircima na "megdan" za Euro 2028. stala je Turska, ali je u međuvremenu odustala. Tako je već krenula priča kako se "nogomet vraća kući", nakon što će Britanci ugostiti veliki spektakl 2028. godine.

No, Turci koji su odustali od Evropskog prvenstva 2028. godine, bit će domaćini Eura 2032. godine i to zajedno s Italijom, što je vrlo interesantan spoj.

Turska i Italija zajedno će biti domaćini Evropskog prvenstva 2028. godine, potvrdila je UEFA, a i u ovom slučaju to je bio jedini kandidat za organizaciju.

Već su i poznati stadioni na kojima će se igrati Evropsko prvenstvo 2028. godine. Očekivano, najviše stadiona daje Engleska i to šest, a po jedan stiže iz Republike Irske, Škotske, Velsa i Sjeverne Irske.

Britanci su prijavili sljedeće stadione: St. James Park (Newcastle), Etihad (Manchester), Villa Park (Birmingham), Everton stadium (Liverpool), Wembley (London), Tottenham Hotspur (London), Principality stadium (Cardiff), Hampden Park (Glasgow), Casement Park (Belfast) i Aviva Dublin (Dublin).