Nogomet
0

Nogomet: Mediji i dalje protiv FIFA-e

FENA
Svjetska asocijacija štampe, kao i najveće svjetske novinske agencije izrazile su ponovo veliko nezadovoljstvo odlukom Svjetske nogometne federacije (FIFA) da ostane pri odluci o značajnim ograničenjima obajvljivanja fotografija sa predstojećeg Svjetskog prvenstva u Njemačkoj.

FIFA je odustala od razgovora da predstavnicima medija, uprkos tome što problem nije riješen.

FIFA, naime, zabranjuje da fotografije sa SP budu objavljene na internetu tokom trajanja utakmica, a značajno je ograničila i broj slika koje smiju da budu objavljene uopšte.

Svjetska kuća nogometa je također odlučila da se umješa i u to kako fotografije mogu da se koriste u štampanim publikacijama.

Asocijacija i novinske agencije su, zbog toga, odlučile da ispitaju zakonske mogućnosti za borbu protiv te odluke FIFA, da upozore njemačku vladu i evropske političke lidere, kao i sponzore SP.

"Branićemo slobodu štampe da izvještava sa dogadjaja bez ikakvih ograničenja. Naše je osnovno pravo da vijest saopštimo kada se desi, bilo da je ona nogometna, politička ili ratna, kao i da je emitujemo na svim našim platformama, bez ikakve razlike", rekla je jedna čelnica Rojtersa Monik Vila.

Među novim pravilima FIFE je limit od pet fotografija po poluvremenu svake utakmice i po dvije fotografije za produžetke, ali bez dodatnog broja za eventualne penale.

U pismu predsjedniku FIFA-e Seppu Blateru, Asocijacija štampe i agencije su optužili FIFA da krši međunarodne konvencije o slobodi informisanja.

"Vašim ograničenjem našeg novinarskog pokrivanja SP 2006. godine ne samo da lišavate naše čitaoce i klijente prisupa važnim informacijama o javnom događaju, već se također mješate u uređivačku slobodu i nezavisnost i jasno kršite prava na informaciju, koje je zaštićeno brojnim međunarodnim konvencijma", navodi se u pismu.

Pismo Blateru potpisali su izvršni direktor Svjetske asocijacije štampe Timothy Balding , kao i Piere Luet, predsjednik i izvršni direktor AFP-a, koji je delovao i u ime Roitersa, Associated Pressa , foto agencije Geti, njemačke nacionalne agencije DPA i Evropske fotografske agencije EPA.