Detalj izostavljen iz biografije
0

Noć u kojoj je Jose Mourinho pobijedio smrt

Totalsport
Jose Mourinho (Foto: AP)
Jose Mourinho (Foto: AP)
Trener nogometaša madridskog Reala Jose Mourinho prepričao je za nogometni mjesečni list FourForuTwo događaje iz jedne noći 1996. godine u kojoj je zaspao za volanom, srećom, bez težih posljedica.

Poznato je da je Mourinhov prvi korak ka velikoj trenerskoj karijeri bila njegova uloga prevoditelja velikom engleskom menadžeru Bobbyju Robsonu u Sportingu (1992-94.), Portu (1994-96.) i Barceloni (1996-97.). Radeći prevoditeljski posao za Robsona, koji je prošle godine preminuo, Mourinho je jako puno učio o strategiji i trenerskom zanatu, te je kasnije ostvario veliku karijeru.

No, u njegovoj službenoj biografiji izostavljena je jedna epizoda koja je mogla okončati Mourinhov trenerski put prije nego što je, zapravo, i počeo. Radi se o večeri u kojoj je s Robsonom otputovao u Madrid, kako bi obojica s Barcelonom potpisali ugovor. Nakon zgotovljenog posla, zaputili su se prema Portu u koji su stigli u ranojutarnjim satima.

Robson je svom prevoditelju sugerirao da prespava u Portu, međutim, Mourinha je u Setubalu čekala trudna supruga, koja je oko 5 sati ujutro probudila bliskog oporodičnog prijatelja Eladija Paramesa, novinara koji je godinama prijateljevao s porodicom Mourinho, te ga obavijestila da njezinog supruga prevoze u ambulantnim kolima u Lisabon. Novinar, koji je živio bliže glavnom portugalskom gradu, zaputio se prema bolnici Sao Jose do koje je stigao prije Mourinha, te je odahnuo kada je vidio da je njegov prijatelj došao svijesti!

Cijelu priču opisao je i Mourinho:

"S gospodinom Robsonom zaputio sam se u Madrid na sastanak s predsjednikom Barcelone. Potpisali smo naše ugovore i krenuli nazad u Porto s automobilom. Da, autom iz Madrida u Porto! Kada smo napokon stigli, bio sam stvarno umoran, a gospodin Robson mi je rekao: ''Trebao bi ostati ovdje i prespavati, a onda ujutro krenuti za Setubal''. No, moja supruga je bila trudna, nosila je djevojčicu, naše prvo dijete i ja sam bio zabrinut. Naime, bližio se trenutak poroda. Stoga sam odlučio prevaliti još 400 kilometara te noći. Već sam gotovo i stigao, no, nekih 20 milja od Setubala me prevario san. Zaspao sam za volanom! Udario sam u automobil koji je bio ispred mene, okrenulo me dva-tri puta, izletio sam s ceste, ali ništa. Ništa se nije dogodilo! Imao sam veliku sreću.

Zadobio je tek par ožiljaka na čelu…

"Da, ali to nije ništa. S obzirom na dimenziju stradavanja automobila, stvarno ništa. Ponavljam, bila je to velika sreća u nesreći."

Na kraju, kaže da ta nesreća nije ostavila traga na njemu kao osobi…

"Ne, ne, ne. Osim jednog efekta. Danas kada god i najmanje osjetim umor dok vozim, zaustavim automobil. Samo to. Ništa drugo", zaključio je 47-godišnji Mourinho.