Najtužniji dan
3

NK Čelik pred ročište sa Gradom Zenica: Razvalit ćemo ih na sudu

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Uprava Nogometnog kluba Čelik sutra će se naći na pripremnom ročištu protiv Grada Zenice zbog nepoštivanja sporazuma kojim je klub s Bilinog Polja oštećen za višpe od 230.000 KM. Crno-crveni su poručili da će "razvaliti na sudu", ali da je sutra ujedno i najtužniji dan u Gradu Zenica.

Direktor Čelika Emir Ćerim je kazao da je u maju 2021. godine NK Čelik tužio Grad Zenicu zbog nepoštivanja sporazuma potpisanog 12. novembra 2020. godine, dva dana pred lokalne izbore te da Grad Zenica sporazum poštuje u uplaćivanju reprograma za NK Čelik gdje je uplaćeno 340.000 KM duga, ali da stavka o isplati novčanih sredstava od poslovnih prostora nikada nije ispoštovana.

"Sporazum se poštuje selektivno, a nepoštivanjem druge stavke NK Čelik je oštećen za više od 222.000 KM glavnice i 12.000 KM kamata što nas dovodi od 234.537,93 KM za koji je Grad Zenica oštetio NK Čelik. Bez obzira na kršenje sporazuma imamo maćehinski odnos prema simbolu. Čelik je u trećem rang, a prošle godine je ostvario budžet od 500.000. Isfinansirali smo tekuće obaveze i napravili nova partnerstva i primjer smo kako jedna firma treba da posluje. O našim uspjesima i pristupu, najbolje vam mogu reći sponzori i poslovni partneri. Nepoštivanje sporazuma nije jedina opstrukcija Gradske uprave prema klubu. Ucjenjuju potencijalne sponzore koji bi pomogli klubu, ali zbog ucjena gradonačelnika i Gradske uprave Zenica nisu mogli da nam pomognu", kazao je Ćerim.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Dodao je da opstrukcije imaju i u rješavanju problema s Vodovodom i kanalizacijom te da ne plaćaju račune vode zbog ranijeg problema. Rješenje su pronašli s JP VIK-om ali da Gradska uprava ne sluša ni svoja preduzeća te ne želi pomoći u rješavanju tog problema kako bi Čelik po prvi put u poslijeratnoj historiji platio račun za vodu.

"S ovim iznosom koji nam grad duguje, Čelk bi smanjio dug prema UIO i blokadu bi skinuli do aprila te bi skidali i druge blokade od povjerilaca. Ova grupa momaka i djevojaka do kraja godine bi odblokirala račun NK Čelik" ,dodao je Ćerim.

Na kraju je dodao da je gradonačelnik Kasumović bježao od njih, da nisu htjeli ovu sramotu za grad te da se nada da će ga sud natjerati da ih pogleda u oči.

Predsjednik Čelika Denis Mušović je dodao da su osjećanja pomiješana uz obrazloženje da su svi lokalpatriote te da imaju poseban inat i odnos prema gradu.

"Razočaran sam što će sutra biti jedan od najsramotnijih dana u historiji našeg grada. Imamo gradonačelnika koji želi gasiti simbole koje su prethodni gradonačelnici gradili s građanima Zenice. Ne želim spominjati Kasumovića kao njega i ličnost, smeta mi odnos prema institucijama grada i instituciji gradonačelnika. Kada nabrojite sve njegove prethodnike, to su bili sjajni gradonačelnici koji su doprinijeli tome da grad raste. Imamo gradonačelnika sada koji radi sve suprotno od prethodnika. NK Čelik je postao institucija koja brani svoj ugled i čast", pojasnio je Mušović.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Dodao je da će ono što će se sutra desiti samo jedan od koraka kojim žele kazati da ih niko neće pokolebati da brane interese Čelika.

Tarik Hadžimahmutović, advokat NK Čelik, je na početku svoje izjave kazao da će ih, nogometnim žargonom, razvaliti na sudu te da nemaju nikakve šanse, odnosno, da će presuda biti u korist NK Čelik.

"Nadao sam se da će glas razuma prevladati, ali gradonačelnik odlučuje o tim pitanjima i glas razuma je izostao. Prije 15 dana od pravobranilaštva Grada Zenice smo dobili dopis u kojem se traži dostava računa, instrukcija, uplata po sporazumu, odluci GV Zenice i nakon što smo dostavili podatke, ona je ponovo izostala uz obrazloženje koje smo službeno ili neslužbeno dobili, da grad ne može izvršiti uplatu na račun Škola nogometa NK Čelik već samo na račun NK Čelik. Simptomatično je kod ovog obrazloženja da je GU dugi niz godina, kao što je to vrlo lako provjeriti, vršila uplate na račun Škole nogometa", izjavio je Hadžimahmutović.

Dodao je da su u periodu kada su Turci vodili NK Čelik uplaćeno dosta pojedinačnih uplata na isti taj račun, ali da su Kasumovićeva izbjegavanja izvršavanja obaveza smiješna.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Važno je pomenuti i to da je Gradsko vijeće izglasalo na jednoj od sjednica u decembru 2021. godine da Grad Zenica izvrši uplatu kako je definisano sporazumom, ali gradonačelnik ponovo nije izvršio odluku vijeća što povlači odgovornost što ćemo preispitati i povući određene korake. Saslušat ćemo određene svjedoke u sudskom postupku, pa ćemo pitati zašto se ne realizuje sporazum, a jedan od svjedoka je i Fuad Kasumović kojeg ćemo pitati zašto nije realizovano ono što je potpisano 12.11.2020. godine", dodao je advokat NK Čelik.

Iako je prije nekoliko dana potvrđena optužnica protiv više osoba zbog poslovanja NK Čelik preko računa Škole nogometa, Hadžimahmutović je kazao da oni svoje obaveze ispunjavaju redovno, plaćaju sve poreze te da je funkcionisanje NK Čelik sada preko računa Škole nogometa legalno.

"U Sporazumu stoji da se novac isplaćuje na račun Škole nogometa, bilo je prihvatljivo to i Gradskoj upravi kada su ovdje bili Turci, a sada kada sjede Zeničani, uplate ne mogu na račun Škole nogometa. Svim institucijama je odgovaralo da se dugovanja isplaćuju preko računa Škole nogometa jer je taj račun jedini način da se NK Čelik izvede na zelenu granu. Mi imamo zaključen ugovor o poslovno tehničkoj saradnji sa Školom nogometa što podrazumijeva i korištenje računa", pojasnio je advokat zeničkog Čelika.

Na kraju je dodao da prilika za nagodbu postoji u cijelom toku postupka, ako dođe neka ponuda koju će razmotriti, ali da nije optimističan.

"Trebamo imati u vidu ranije dogovore. Ne trebaju se s đavolom tikve saditi. Previše smo puta izigrani, obećavano nam, realizacija izostane. Imamo dozu opreza u tom pravcu", zaključio je Hadžimahmutović.