Na teškom putu
11

Njemački savez podržao selektora Löwa nakon katastrofe protiv Španije

K. H.
Joachim Löw (Foto: EPA-EFE)
Joachim Löw (Foto: EPA-EFE)
Joachim Löw ostat će selektor nogometne repreznetacije Njemačke minimalno do Evropskog prvenstva 2021. godine, pišu tamošnji mediji nakon poraza od Španije u posljednjem meču Lige nacija rezultatom 6:0.

Poraz u Španiji definitivno je jedan od najtežih u historiji ove reprezentacije, ali i pored toga Löw je dobio riječi podrške od čelnika saveza te je izvjesno da još uvijek nemaju namjeru raskinuti saradnju s njim. Podsjećamo, Löw je ostao selektor Njemačke i nakon ispadanja sa Svjetskog prvenstva 2018. godine u grupi sa Švedskom, Meksikom i Južnom Korejom.

Njemački savez, odnosno predsjednik Fritz Keller, kaže da i pored teškog poraza vjeruje kako reprezentacija ima potencijal.

"Imali smo crnu i bolnu noć u Sevilli, svi zajedno, počevši od navijača koji su bili kući, trenera, igrača i ljudi iz saveza. Nakon utakmice sam došao u svlačionicu i mogao osjetiti da su svi jako razočarani i nezadovoljni, ali osjetila se i volja za popravljanjem situacije. Naša mlada ekipa može rasti nakon ovog poraza, znamo da je nedostajala strast i samo ako pažljivo analiziramo situaciju možemo donijeti zaključke. Imamo potencijal", rekao je Keller.

Dalje, on je rekao kako je savez donio svjesnu odluku nakon Svjetskog prvenstva 2018. godine te da su svi svjesni da je mnogo novih i mladih igrača ušlo u repreznetaciju, a da stvari nakon takvih odluka mogu biti teške u nekim trenucima.

Na kraju je završio da je glavni cilj Njemačke formiranje jake ekipe za tri naredna turnira, Evropskog prvenstva naredne te 2024. godine i Svjetskog prvenstva 2022. godine.

Joachim Löw ugovor s Njemačkom ima do 2022. godine, a njemački mediji pišu da postoji velika šansa da će sam odstupiti sa selektorske pozicije nakon Eura naredne godine.