Antisemitski ispadi
2.4k

Njemački navijači pivom gađali Izraelce pa im pokušali zapaliti zastavu

N. K.
U Berlinu bilo 1.000 navijača Maccabija (Foto: Twitter)
U Berlinu bilo 1.000 navijača Maccabija (Foto: Twitter)
Grupa ekstremnih navijača Union Berlina vrijeđala je sinoć u Berlinu tokom utakmice drugog kola Konferencijske lige (3:0) navijače Maccabija iz Haife te uzvikivala antisemitske parole.

Susretu koji se odigrao na Olimpijskom stadionu prisustvovalo je 23.324 navijača zbog ograničenja u vezi s koronavirusom, a među njima je bilo i 1.000 fanova Maccabija.

Podružnica mladih lokalnog njemačko-izraelskog društva objavila je da su njene članove vrijeđali neki lokalni navijači tokom meča dok su zajedno sjedili pomiješani sa simpatizerima Uniona.

Grupa navijača Uniona gađala ih je pivom i vikala: "Židovi", dok su također pokušali zapaliti oteli izraelsku zastavu, ali ih je u tome spriječila policija.

"Bilo je i navijača Uniona koji su se protivili takvom ponašanju. Morali smo preći na dio gdje su bili smješteni navijači Maccabija kako bismo bili sigurni", navedeno je u saopštenju.

FARE (mreža protiv diskriminacije u evropskom nogometu) je saopštila kako su svjedoci bili šokirani nivoom antisemitizma te su objavili fotografiju na kojima se vidi kako navijač Uniona izvodi nacistički pozdrav gostujućim navijačima.

Podsjetimo, nacistički pozdrav je u Njemačkoj zabranjen i kažnjava se zatvorom.