"Zdravlje ih ne zanima"
0

Njemački ministar unutrašnjih poslova bez ustručavanja kritikovao UEFA-u zbog navijača

K. H.
Horst Seehofer (Foto: EPA-EFE)
Horst Seehofer (Foto: EPA-EFE)
Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer kritikovao je UEFA-u zbog odluke da proširi kapacitet stadiona na Evropskom prvenstvu, a s obzirom na posljednje širenje Delta soja koronavirusa.

On je za posljednju odluku UEFA-e rekao da je krajnje neodgovorna te je istakao da se krovna kuća evropskog nogometa vodi komeracijalnim razlozima, umjesto da razmišlja o zdravlju ljudi.

"UEFA-u vode komercijalni razlozi, a koji ne bi trebali biti iznad zdravstvenih problema. Novac je pokretač takve odluke, a apelujem na UEFA-u da ne prebacuje odgovornost na lokalne zdravstvene vlasti. Oni bi trebali reći da ne žele probleme i da s tim u vezi smanje broj gledatelja", rekao je Seehofer.

Također je dodao kako je neizbježno da će utakmica pred 60.000 gledatelja na Wembleyju "pomoći" širenju koronavirusa, a ranije su škotske vlasti otkrile da je gotovo 2.000 novih slučajeva koronavirusa povezano s gledanjem utakmica Eura, kako zbog odlazaka na stadion, tako i zbog okupljanja u kafićima i privatnim kućama.

Također su i finske vlasti istakle da je skoro 300 navijača koji su gledali utakmicu u Sankt Peterburg bilo pozitivno na koronavirus.