Nogomet
43

Njemačka ubjedljiva protiv Češke, Lewandowski srušio Dansku, Slovenija savladala Slovačku

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Utakmicama u grupama C, E i F okončano je 2. kolo kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. U terminu od 21:00 sati odigrano je pet utakmica.

Grupa C

Njemačka - Češka Republika 3:0

Aktuelni prvak svijeta Njemačka na Volksparkstadionu u Hamburgu slavila je protiv Češke Republike sa 3:0. Tim Joachima Lowa upisao je pobjedu identičnim rezultatom kao u 1. kolu kada je u gostima poražena Norveška (3:0).

Prvom velikom šansom na utakmici Njemačka je stigla do prednosti, a strijelac je bio Muller. Vodstvo je mogao udvostručiti Draxler u 23. minuti, ali je nakon lijepog prodora bio neprecizan. Dvije minute kasnije Muller odličnim udarcem sa 18 metara dolazi do nove šanse za domaćina, ali njegov udarac brani Vaclik.

Golman gostiju istakao se i u 44. minuti nakon prijetnje Kimkicha tako da se na odmor otišlo uz rezultat 1:0 za Njemačku.

Vodstvo je udvostručeno nakon samo četiri minute igre u drugom dijelu. Kimmich je asistirao, a Kroos sa oko 16 metara preciznim i prizemnim udarcem pogađa za 2:0. Jako dobru šansu za smanjenjem vodstva Česi su imali u 63. minuti kada udarac Dockala brani Neuer. Dvije minute kasnije konačnih 3:0 postavlja Muller.

Češka je u 94. minuti postigla gol kada je Krejci zatresao mrežu, ali je sudija neopravdano poništio pogodak.

Sjeverna Irska - San Marino 4:0

Sjeverna Irska je kao domaćin rezultatom 3:0 pobijedila San Marino. Strijelci za otočku selekciju bili su Davis (26' penal), Lafferty (79', 94') i Ward (86'). Gosti su meč završili sa igračem manje nakon što je u 50. minuti drugi žuti karton dobio Palazzi.

Grupa E

Poljska - Danska 3:2

Jako važnu pobjedu na domaćem terenu upisala je Poljska koja je pobijedila Dansku rezultatom 3:2. Junak domaćeg tima bio je Robert Lewandowski koji je postigao hat-trick.

Napadač Bayern Minhena je do ove utakmice u devet nastupa za Poljsku u ovoj godini postigao samo dva gola, ali je svoj učinak itekako popravio u ovom meču. Pogađao je u 20., 36. (penal) i 48. minuti i svom timu donio vodstvo od 3:0. Međutim, pobjeda Poljaka visila je o koncu nakon što je Glik postigao komičan autogol u 49. minuti, a onda i Poulsen smanjio na 3:2 u 69. minuti.

Ipak, na kraju je ostalo 3:2 za Poljsku. Važno je napomenuti kako su se Danci žalili na gol Lewandowskog iz penala jer su smatrali da se napadač nepropisno zaletio prema lopti pošto je u jednom trenutku skoro stao, a prema novim pravilima zabranjeno je potpuno zastati.

Grupa F

Škotska - Litvanija 1:1

Škotska je na domaćem terenu podbacila protiv Litanije (1:1) i jedva je izvuka i bod iz ovog meča. Cernych je u 59. minuti pogodio za vodstvo gostiju, ali je McArthur u 89. minuti izjednačio.

Slovenija - Slovačka 1:0

Slovenija je nakon razočaravajućeg remija protiv Litvanije (2:2) u gostima upisala trijumf nad Slovačkom (1:0) koja sada ima dva poraza, jer je u 1. kolu poražena od Engleske (1:0) kod kuće.

Jedini gol na meču pistigao je Kronaveter u 74. minuti, samo dvije minute nakon što je zamijenio Kurtića.

Tabele svih kvalifikacionih grupa nakon 2. kola kvalifikacija za SP: