Nogomet
0

Njemačka prvi polufinalist

Sarajevo-x.com
Bastian Schweinsteiger
Bastian Schweinsteiger
Nogometna reprezentacija Njemačke plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva pobjedom nad Portugalom rezultatom 3:2.

U još jednoj odličnoj i veoma uzbudljivoj utakmici Eura 2008, koja se igrala na stadionu St. Jakob-Park u švicarskom Baselu, njemački nogometaši su se konačno probudili na EP-u i uspjeli slomiti reprezentaciju Portugala.

S kažnjenim selektorom Joachimom Löwom na tribinama, Njemačka je uspjela nadigrati Portugal. Iako je na samom početku utakmice Portugal imao veću inicijativu, Njemačka se ubrzo probudila i furiozno krenula zabivši dva gola u prvih 26. minuta susreta.

Bastian Schweinsteiger je postigao prvi pogodak i asistirao Kloseu kod drugog pogotka za Njemačku. U 40. minuti susreta Portugalac Nuno Gomes nakon godinu dana posta uspio je postići gol za reprezentaciju i smanjiti rezultat na 2:1. U svlačionice se otišlo kod rezultata 2:1 za Njemačku.

U drugom poluvremenu, tačnije u 61. minuti, nakon nepažnje odbrane Portugala i novog ubačaja Schweinsteigera, koji je također asistirao kod drugog njemačkog pogotka, Michael Ballack postiže gol glavom i povećava vodstvo Njemačke na 3:1.

U 87. minuti susreta sjajan gol za Portugal postigao je Helder Postiga te donio tračak nade svojoj reprezentaciji smanjivši rezultat na 3:2. Do kraja utakmice Nijemci su se uspjeli odbraniti i slaviti pobjedu. Bila je to velika i zaslužena pobjeda Njemačke i njen povratak na nogometnu scenu.

Njemačka će se u polufinalu susresti sa pobjednikom drugog četvrtfinalnog susreta Hrvatska - Turska koji se igra sutra.