Nogomet
0

Njemačka prvi finalist

Sarajevo-x.com
Večeras je u švicarskom Baselu na stadionu St. Jakob-Park odigrana prva polufinalna utakmica Eura 2008 u kojoj su se sastale reprezentacije Njemačke i Turske. Njemačka je uspijela izboriti tešku pobjedu protiv Turske i plasirati se u finale Eura 2008. Rezultat je bio 3:2 za Njemačku.

Prvo poluvrijeme je počelo u blažoj inicijativi turske reprezentacije koja je imala nekoliko izglednijih šansi. Izdvojili bismo udarac Kazima Kazima koji je pogodio prečku u 13. minuti susreta.

Kazim Kazim ponovo pogađa prečku u 22. minuti, lopta se odbija do Ugur Borala koji postiže gol i dovodi Tursku u vodstvo 1:0. Bio je to šok za Njemačku reprezentaciju.

Nijemci nisu dugo tugovali. Samo četiri minute nakon vodstva Turaka, Bastian Schweinsteiger sa vrha peterca postiže gol za Njemačku i izjednačava rezultat na 1:1.

Usprkos izjednačenju, Turska nastavlja pritiskati njemačku odbranu. U 38. minuti susreta Boral je slobodnim udarcem ponovo zaprijetio Lehmannu.

U svlačionice se nakon odigranih 45. minuta otišlo pri rezultatu 1:1.

Drugo poluvrijeme počelo je nešto većom inicijativom njemačkih nogometaša koji su uspjeli izboriti nekoliko poluprilika za šut prema golu. Dalje se utakmica nastavila ravnopravnim snagama.

Miroslav Klose u 79. minuti susreta postiže novi pogodak za Njemačku reprezentaciju.

Turci ponovo u posljednjim minutama utakmice izjednačuju na 2:2. Drugi gol za Tursku postiže Semih Senturk u 86. minuti utakmice.

Za dramatičan završetak utakmice pobrinuo se Philipp Lahm u 90. minuti susreta postigavši pobjedonosni gol za Njemačku i konačan rezultat 3:2.