List Bild
0

Njemačka preuzima ukrajinski dio domaćinstva Eura?

Totalsport
Dan nakon što je ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko izjavio da je ozbiljno ugrožena suorganizacija nogometnog Eura 2012. s Poljskom, Bild tvrdi da bi ukrajinski dio domaćinstva mogla preuzeti Njemačka.
  • Finansijski program za Euro 2012. godine ozbiljno je ugrožen. Zajedno sa Centralnom bankom i Ministarstvom finansija moramo pronaći izvore finansiranja - izjavio je Juščenko svega nekoliko dana nakon što je ukrajinska premijerka Julija Timošenko rekla kako pripreme za Euro teku normalno uprkos globalnoj krizi.

Juščenko tvrdi da je ove godine ispunjeno svega pet posto finansijskih obaveza prema organizaciji Evropskog prvenstva, što znači da nedostaje još 665 miliona eura.

Kriterije Evropske nogometne federacije (UEFA) zasad ispunjava samo stadion u Kijevu, a preostala tri (u Ljvivu, Donjecku i Harkivu) zadane uslove moraju ispuniti do 30. novembra ove godine. Ne učine li to, domaćinstvo Ukrajine bit će u velikoj opasnosti, a Bild navodi kako je predsjednik UEFA-e Michel Platini prošle sedmice spomenuo Njemačku kao mogućeg suorganizatora Eura uz sigurnu Poljsku.

Iz Njemačkog nogometnog saveza (DFB) poručuju kako se nadaju da će s ukrajinskim dijelom organizacije sve biti u redu, ali Bild navodi kako se u raspravama već spominju Berlin i Leipzig kao gradovi koji bi, uz poljske Wroclaw, Poznan, Gdanjsk i Varšavu, ugostili prvenstvo.

Evropsko prvenstvo 2012. igrat će se od 9. juna do 1. jula, a njemački adut za preuzimanje dijela domaćinstva je uspješna organizacija svjetske smotre prije samo tri godine.