SP u košarci
200

Njemačka ili Srbija? Borba je spala na samo dva imena, danas dobijamo novog prvaka svijeta

D. P.
Veliko finale igra se u Manili (Foto: FIBA)
Veliko finale igra se u Manili (Foto: FIBA)
Košarkaške reprezentacije Srbije i Njemačke danas će se u velikom finalu u Manili boriti za titulu prvaka svijeta nakon impresivnih partija na ovom takmičenju.

Sve što se dešavalo posljednjih sedmica stalo je na dva imena, Njemačka i Srbija. Obje selekcije nadmašile su očekivanja svojih fanova i došle do finala, bez da su im se davale velike šanse za zlato pored selekcija SAD-a i Kanade.

Njemačka u ovo finale ulazi nakon bajkovitog nastupa na Svjetskom prvenstvu u kojem je ostvarila svih sedam pobjeda. Osma uzastopna donijela bi im titulu svjetskog prvaka.

S druge strane, Srbija je doživjela jedan poraz na ovom Mundobasketu, onaj protiv Italije u drugom krugu grupne faze, ali to nije utjecalo na finalni plasman selekcije Svetislava Pešića. Ono što ide na ruku Srbiji, jeste činjenica da su igrači ove selekcije podizali formu kada je to trebalo i da su u ključnim utakmicama doživjeli rapsodiju u igri.

Nijemci će nade polagati u zvijezdu Toronto Raptorsa Dennisa Schroedera koji je na ovom Mundobasketu i najbolji strijelac svoje selekcije sa 125 poena, a ujedno je i najbolji asistent cijelog turnira sa 47 asistencija. Protiv SAD-a u polufinalu upisao je 17 poena i devet skokova te tako na sjajan način najavio finale.

Njemačka i Srbija sastaju se u terminu od 14:40, a vi nam u anketi na vrhu članka odgovorite od koga očekujete osvajanje titule prvaka svijeta.

FIBA je poprilično iznenadila izborom sudija za ovo veliko finale. Kako to inače praksa biva kada se sastaju dvije evropske selekcije, krovna kuća svjetske košarke ide u pravcu imenovanja sudija iz Evrope koji bolje poznaju evropsku košarku i mentalitet.

No, ovoga puta to nije bio slučaj. Sudije dolaze iz Centralne Amerike, a to su Roberto Vazquez iz Portorika i Omar Bermudez iz Meksika. Tek treći arbitar je iz Evrope, Latvijac Gatis Salins.

Direktan TV prijenos je u programu Sport Kluba od 14:40, dok tekstualni prijenos možete pratiti na portalu Klix.ba.

Naglasimo i to da će od 10:30 biti odigran i duel za treće mjesto između SAD-a i Kanade. Malo je ko očekivao da će to biti duel za treće mjesto, jer su skoro svi vidjeli ove dvije selekcije u velikom finalu, no Njemačka i Srbija su u polufinalima potpuno zasluženo savladale favorizovane selekcije i tako zakazale veliko finale.