Svjetsko prvenstvo
0

Njemačka i Urugvaj za treće mjesto

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nogometaši Njemačke i Urugvaja u subotu će igrati utakmicu za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

Obje ekipe svjesne su činjenice da se bore tek za utješnu nagradu, a da im je glavna premija za dlaku izmakla.

"Toliko smo blizu bili finalu Svjetskog prvenstva. Propustili smo veliku šansu", rekao je najbolji igrač Urugvaja Diego Forlan.

"Igrali smo sjajan turnir. Bilo je ovo lijepo prvenstvo za Urugvaj. Ali. i dalje osjećamo mučninu u stomaku zbog eliminacije u polufinalu", priznao je vezista Egidio Arevalo.

Utakmica za treće mjesto na Mundijalu je po mnogima jedna od najtežih za pripremu. Osvajači trećeg mjesta rijetko se pamte, iako postaju dio istorije.

Njemačka je i na prošlom Svjetskom prvenstvu stigla do polufinala, ali je potom uspjela da se uzdigne i pobjedom nad Portugalom stigne do bronzanog odličja. Kapiten Phillip Lahm još se sjeća te pobjede i toplog dočeka kod zadovoljnih navijača.

"Tada smo vidjeli koliko je u stvari bitna utakmica za treće mjesto. Želimo da se kući vratimo sa pobjedom i dobrim osjećanjem", kazao je Lahm.

Rezultat ekipe u Južnoj Africi premašio je očekivanja u Njemačkoj, ali su ubjedljive pobjede nad Engleskom i Argentinom, u kojima su "panceri" postigli po četiri gola, povećale ambicije. Španija je, međutim, ponovo zaustavila Nijemce i pobijedila ih sa 1:0, kao i prije dvije godine u finalu Evropskog prvenstva.

"Šteta. Tužni smo, razočarani. Nije sve ispalo onako kako smo željeli", naveo je selektor Njemačke Joachim Low.

"Izgleda da nikad neću osvojiti titulu prvaka svijeta", dodao je 32-godišnji Miroslav Kloze koji je na svjetskim prvenstvima postigao 14 golova, jedan manje od rekordera Ronalda.

Igrao je i finale 2002. godine, ali posljednji korak nije uspio da napravi. Problemi sa leđima mogli bi da Klozea i odvoje od terena na utakmici sa Urugvajom.

Slična je situacija i sa Forlanom, četvorostrukim strijelcom na ovom Mundijalu, igračem koji je u polufinalnom porazu od Holandije (2:3) teren morao da napusti u 84. minutu zbog problema sa butinom.

Forlan se, ipak, nada da će sutra od 20.30 u Port Elizabethu biti u timu i pokušati da sa saigračima nadmaši rezultat iz 1970. godine kada je Urugvaj bio četvrti na svijetu. Titule prvaka iz 1930. i 1950. godine ostaće san za sadašnju generaciju igrača.

"I treće mjesto je ogroman uspjeh i zato ga želim. Zatim želim odmor. Zaista sam umoran", priznao je Forlan.