Finale u Krakovu
74

Njemačka golom Weisera pobijedila Španiju i osvojila U21 Evropsko prvenstvo

Klix.ba
(Foto: AFP)
U finalu Evropskog prvenstva za U21 reprezentacije u Poljskoj snage su odmjerile Njemačka i Španija, a titula prvaka Starog kontinenta pripala je Nijemcima zahvaljujući pobjedi rezultatom 1:0.

Prvu priliku na utakmici imali su Nijemci preko Meyera u 8. minuti, ali su Španci imali sreće jer je nakon njegovog udarca glavom lopta pogodila lijevu stativu.

Pet minuta kasnije se ukazala šansa na drugoj strani, Ceballos je centrirao i pronašao Bellerina, čiji je udarac ipak završio nekoliko centimetara pored stative njemačkog gola.

Dobru odbranu je zabilježio španski golman Arrizabalaga u 21. minuti kada je snažan šut uputio Gnabry.

Publika na stadionu Miejski u Krakovu je gol vidjela u 40. minuti nakon što je poslije centaršuta Toljana mrežu Španaca glavom pogodio Weiser za vodstvo Njemačke 1:0. To je bio rezultat prvog poluvremena.

U drugom poluvremenu su Španci krenuli po izjednačenje, a ozbiljno su zaprijetili kada je Niguez dobio loptu i šutirao s ruba šesnaesterca u 59. minuti, no, njemački golman Pollersbeck je odbranio. Dvije minute kasnije prijete Nijemci preko Gnaberyja, ali je i golman Španije Arrizabalaga bio na visini zadatka.

Igrala se 72. minuta kada je Ceballos prošao dvojicu protivničkih igrača i s ivice šesnaesterca šutirao ka golu Njemačke, a lopta prošla pored lijeve stative.

Oba trenera su izvršila po tri izmjene, ali se rezultat do kraja utakmice nije mijenjao. Njemačka je golom Weisera pobijedila Španiju u finalu U21 Evropskog prvenstva i tako osvojila titulu prvaka Starog kontinenta.