Nogomet
12

Analiza / Njemačka besprijekorno odradila posao, ali tek sada slijede prave stvari

Piše: Dino Begić
Ni u jednoj od osam utakmica osmine finala Eura ne postoji, barem na papiru, veća razlika u kvalitetu kao u meču između Njemačke i Slovačke. Dok su svjetski prvaci grupnu fazu odradili u brzini i borili se uglavnom s problemima kozmetičke prirode, Slovaci su potpuno ovisili o svom najboljem igraču i samo zahvaljujući inspirisanim partijama Hamšika prošli dalje.
Foto: EPA
Foto: EPA

Četiri boda su bila dovoljna da se smjeste na treće mjesto grupe B iza dvije otočke reprezentacije - Engleske i Velsa. Nijemce je, kao neporaženu reprezentaciju, bolja gol-razlika smjestila na prvo mjesto grupe C ispred Poljske. U kakvoj formi su dočekali duel osmine finala najbolje govori podatak da su od posljednjih šesnaest utakmica na prvenstvima dobili trinaest, dvije odigrali neriješeno i ubilježili samo jedan poraz.

U poređenju sa prethodnom utakmicom Joachim Low je napravio samo jednu promjenu u svojoj početnoj postavi. Julian Draxler je na lijevom krilu zamijenio indisponiranog Gotzea i odigrao vjerovatno najbolju utakmicu u nacionalnom dresu. Mario Gomez je predvodio napad, a partija mladog Kimmicha protiv Sjeverne Irske bila je dovoljna da i u večerašnjoj utakmici zauzme poziciju desnog beka.

Početni sastavi
Početni sastavi

Jan Kozak je priliku pružio Gyomberu i Škriniaru koji su upisali debitantske nastupe na Euru. Đuriš je dobio prednost u vrhu napada u 4-3-3 rasporedu Slovaka.

Furiozan početak Nijemaca uzrokovan hrabrim pozicioniranjem štopera

Njemačka u Boatengu i Hummelsu ima ponajbolji štoperski par na svijetu kada je u pitanju igra s loptom u nogama i organizacija napada iz zadnje linije. Bayern i Dortmund respektivno koristili su njihove kvalitete koristeći ih kao playmakere, a takvu ulogu dodijelio im je i Joachim Low. Kako su ekipa sa najvećim postotkom lopte u dosadašnjem dijelu turnira od skoro nadrealnih 71,5% i postotkom tačnih dodavanja od 93%, želju za dominacijom i kontrolom dešavanja na terenu su iskazali od prve minute potisnuvši Slovake duboko u svoje polje. Hrabra igra štoperskog para je bila osnova za kvalitetno pozicioniranje ostatka tima i žestok pritisak na zadnju liniju protivnika.

Pozicioniranje Boatenga i Hummelsa visoko u terenu omogućava kontrolu utakmice i pritisak na zadnju liniju protivnika (fotografija broj 1)
Pozicioniranje Boatenga i Hummelsa visoko u terenu omogućava kontrolu utakmice i pritisak na zadnju liniju protivnika (fotografija broj 1)

Ovakvom postavkom i preuzimanjem odgovornosti štopera u izgradnji napada, Kroos i Khedira kao vezni igrači mogli su igrati slobodnije i tražiti prilike priključivanjem iz drugog plana, ali i biti kvalitetan balans ofanzivnoj igri oba beka. Upravo pozicioniranje Hectora i Kimmicha visoko u terenu i uz aut-linije davalo je napadačku širinu i omogućilo je njemačkim kreativcima više prostora između linija protivnika, a time i priliku da iz minute u minut vrše pritisak na gol.

Mario Gomez nudi kvalitetnu opciju u protivničkom šesnaestercu

Čini se da je Low odustao od igre sa lažnom devetkom i korištenja playmakera u vrhu napada barem u ovoj fazi prvenstva. Protiv dubokih odbrana koje teže eliminisanju prostora između zadnje linije i golmana ovakav plan igre i nema nekog smisla. Bilo je za očekivati da će Nijemci dominirati i kontrolisati igru, a povučenim Slovacima nastojati naštetiti centaršutevima i povratnim pasovima upućenim sa pozicija uz aut-linije. U tu svrhu je Mario Gomez dobio priliku da zaigra u vrhu napada i odužio se golom.

Nijemci zahvaljujući agresivnom pozicioniranju imaju brojčani višak na skoku (fotografija broj 2)
Nijemci zahvaljujući agresivnom pozicioniranju imaju brojčani višak na skoku (fotografija broj 2)

Kako su Nijemci još u ranoj fazi napada igrom štopera uspijevali osvojiti ogroman prostor i praktično pozicione napade organizovati sa nekih 40 metara od gola protivnika, zadnju liniju su često napadala petorica, u nekim trenucima i šestorica igrača. Time su uspijevali centaršuteve dočekivati sa velikim brojem igrača u protivničkom šesnaestercu često stvarajući brojčani višak na skoku kao što prikazuje situacija na fotografiji broj 2.

Različitim pristupom na krilima do prilika za servisiranje napadača

Nijemci su imali različit pristup u zavisnosti da li akcija ide uz lijevu ili desnu aut-liniju. Desno su timski tražili višak pozicioniranjem velikog broja igrača na malom prostoru i nastojanjem da tako opterete zadnju liniju protivnika. Bekovi su, kao što je već navedeno, bili zaduženi isključivo za davanje širine, vezni igrači su zbog visokog postavljanja Hummelsa i Boatenga mogli biti kvalitetne opcije za povratne pasove i okretanje strana, dok je trojac ispred njih imao slobodne uloge i mogao rotirati po volji.

To su koristili i obično u trokutu se pozicionirali i opterećivali lijevog beka. Gomez je standardno odrađivao golemi neopažen posao vezujući štopera na toj strani i onemogućujući ga da se pomjeri i smanji nastali prostor koji su koristili njemački veznjaci za utrčavanje. Takva situacija je prikazana na fotografiji broj 3.

Njemačka stvaranjem viška na krilu nastoji opteretiti protivničku zadnju liniju (fotografija broj 3)
Njemačka stvaranjem viška na krilu nastoji opteretiti protivničku zadnju liniju (fotografija broj 3)

Na suprotnoj strani nastojali su produženim napadom staviti Juliana Draxlera u izolaciju s bekom u nastojanju da iskoriste njegove fenomenalne dribling sposobnosti. Draxler je podbacio u prve dvije utakmice i odigrao partije koje su daleko ispod njegovog nivoa, ali sa više slobode u igri pokazao je zbog čega slovi za jednog od najvećih talenata današnjice. Jučerašnju simultanku će sigurno imati na umu sadašnji, ali i svi potencijalni budući poslodavci.

Presing je smanjio potrebu za Neuerovim intervencijama

Prateći zalaganje njemačkih reprezentativaca u fazi igre bez lopte najbolje se oslikava i situacija na terenu. Nijemci su u prvom poluvremenu žestoko pritiskali Slovake time im skraćujući vrijeme na lopti i uzrokujući ogroman broj grešaka. Nastojali su navući igrače protivničke zadnje linije da upute pas ka aut-liniji, a onda s velikim brojem igrača visoko u polju zatvarali presing zamku i osvajali loptu. Takva situacija je prikazana na fotografiji broj 4.

Presingom je lopta brzo vraćana u posjed Nijemaca (fotografija broj 4)
Presingom je lopta brzo vraćana u posjed Nijemaca (fotografija broj 4)

Nakon otprilike sat vremena igre i pogotka Draxlera za 3:0, Nijemci prepuštaju posjed Slovacima i povlače se u kompaktnu 4-4-2 zonu štedeći energiju za nastavak prvenstva i prijeteći iz kontranapada. Finiš utakmice bio je prilika da dugotrajni Schweinsteiger i Podolski uhvate još poneki rekord.

Kompaktna zona štedi energiju za nastavak prvenstva (fotografija broj 5)
Kompaktna zona štedi energiju za nastavak prvenstva (fotografija broj 5)

Njemačka čeka finalistu prošlog Eura, Slovaci nemaju razloga za žaljenje

Slovačka je u osmini finala naletjela na protivnika koji pripada višoj klasi i koji je dovoljno ozbiljan da ne dopusti nikakvo iznenađenje. Šansom Kucke pred kraj poluvremena još uvijek pri rezultatu 1:0 mogli su okrenuti momentum. Fantastična intervencija Neuera spriječila je takav razvoj situacije i ostatak utakmice bio je jednosmjeran. Debitantima na Euru četiri boda iz grupne faze i iskustvo igranja eliminacione faze sigurno može biti temelj na kojem mogu graditi daljnji napredak.

Njemačka je čini se riješila probleme sa početka prvenstva. Odigrali su vjerovatno najbolju utakmicu na Euru i osigurali četvrtfinale. Svejedno put do finala zahvaljujući žrijebu će biti izuzetno težak, već u narednoj fazi ih čeka jedan od finalista prošlog prvenstva i prilika za popravni više ne postoji. Do kraja turnira pritisak će samo rasti, ali Nijemci ionako najbolje funkcionišu u takvim uslovima.