Samo jedan remi
17

Nisu nikog pobijedili u kvalifikacijama, ali i dalje mogu do Evropskog prvenstva u nogometu

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nogometna reprezentacija Estonije će igrati u baražu za odlazak na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj 2024. godine, a u polufinalnom duelu ih očekuje utakmica sa Poljskom.

Zanimljivo, Estonija je u kvalifikacijama za Euro postigla svega dva, a primila 22 gola. Nije pobijedila nikoga, ali se još uvijek može plasirati na smotru najboljih selekcija Evrope.

Tokom kvalifikacija su doživjeli vezane poraze od po 5:0 protiv Švedske i Belgije, a zauzeli su posljednje mjesto u grupi F sa svega osvojenim jednim bodom.

Čak je i San Marino postigao više golova od njih, ali Estonci zbog bizarnih pravila i dalje mogu do plasmana na Evropsko prvenstvo.

Za razliku od kvalifikacija za Euro, Estonci su se mnogo bolje pokazali u Ligi nacija gdje su igrali u najslabijoj D diviziji i pobijedili sve četiri utakmice i to protiv Malte i San Marina.

Kao rezultat toga, Estonija je osigurala mjesto u baražu za odlazak na Euro 2024. godine, ali samo zbog jedne tehničke promjene.

U baražu će igrati 12 reprezentacija koje su svoje mjesto u ovoj fazi takmičenja osigurali kroz Ligu nacija, nominalno riječ je o pobjednicima A, B i C divizije, ali ukoliko su se oni već kvalifikovali na Euro, zamijenjuju se sa sljedećom najviše rangiranoj selekciji u njihovoj diviziji. Četiri play off mjesta su dodijeljena svakoj diviziji od divizije A do C, a ukoliko manje od četiri reprezentacije iz jedne divizije uđu u doigravanje, prvo sljedeće mjesto se dodjeljuje najbolje rangiranoj selekciji iz divizije D odnosno Estoniji.

A nakon što je Češka Republika u ponedjeljak pobijedila Moldaviju sa 3:0, njihovo mjesto u baražu je potrvđeno te će u polufinalu igrati protiv najbolje selekcije koja nije ostvarila direktan plasman na Euro, a to je Poljska.

Susreti polufinala baraža se igraju 21. marta, a finalni mečevi su na programu pet dana kasnije.