Abdulah Ibraković
0

"Nisam siguran da ću ostati u Veležu"

Razgovarao: <a href="mailto:[email protected]">Edin Isanović</a>
Foto: RTV Mostar
Foto: RTV Mostar
"Kada sam dolazio u Mostar bio sam svjestan svega što me čeka, ali sam vjerovao u raspoloživi igrački kadar. Vrijeme je pokazalo da nisam pogriješio. Locirao sam probleme i radio na njihovim ispravljanjima. Na kraju smo uspjeli."

Abdulah Ibraković stigao je na klupu Veleža kada su bili prikovani za dno tabele. Naime, Mostarci su imali svega pet bodova i u tim trenucima činilo se neizbježno ispadanje u niži rang. No, novi strateg "Rođenih" bio je uvjeren kako mogu iznenaditi i njegove riječi pokazale su se tačnim. Svjestan kvaliteta, ali i nedostataka, iz svakoga je igrača izvukao maksimum. Na kraju su uspjeli u svojim namjerama, a nakon opstanka u elitnom razredu Ibrakovića navijači Veleža doživljava kao junaka.

Ekipu je vodio studiozno, nametao visoke standarde, insistirao na čvrstoći i agresivnosti, a mnogo pažnje posvećivao taktičkim detaljima. Iako je relativno mlad za trenera (38) do sada je kao strateg na klupi sjedio oko 300 puta. Za Sarajevo-x.com Ibraković govori o svojim ambicijama, Veležu i mladoj reprezentaciji BiH.

Iako ste do posljednjeg kola strepili za premijerligaški status na kraju ste uspjeli. Komentar?

Presretan sam što smo sezonu završili onako kako smo željeli, opstankom. Do njega smo došli izuzetno teško. Bio sam svjestan svega što me čeka, ali sam vjerovao u raspoloživi igrački kadar. Vrijeme je pokazalo da nisam pogriješio. Locirao sam probleme i radio na njihovim ispravljanjima. Preuzeo sam značajan posao koji smo svi skupa trebali odraditi. Mnogo smo ulagali i na kraju uradili ono što smo i računali. U svakoj utakmici igrali smo na pobjedu, no svaki dvoboj nosio je nešto novo. Nekada smo bili ispod nivo, kao na Koševu i Travniku, ali cilj je ispunjen. To je najvažnije.

Hoćete li biti strateg "Rođenih" i u narednoj sezoni?

To vam u ovom trenutku ne bih mogao odgovoriti. Sve će se znati ovih dana kada zasjeda skupština kluba. Kada sam dolazi bio je dogovor da budem do kraja protekle sezone.

Kako se osjećate ovih dana kada ni sami ne znate hoćete li ostati?

Osjećam neizvjesnost. Volio bih da taj osjećaj što prije prođe.

Da se Vas pita...?

Ostao bih pod uslovom da nam se poklope ambicije. Uprava kluba bi trebala biti pojačana sa još nekoliko članova i po mom sudu za Velež bi došli bolji dani.

A pod tim podrazumjevate?

Ako bih ostao prioritetni cilj bi bio da se klub stabilizuje, da ne dođe u situaciju da se bori za goli život. Navijači nisu zaslužili da strahuju do posljednjeg kola za premijerligaški status. Ovo je nekako logična priča u tim okvirima. Zatim bih predložio zadržavanje postojećeg kadra i očekivao dva ili tri pojačanja. To bi bilo idealno. Uz pretpostavku da se ispuni ovaj preduslov Velež bi bio pri vrhu tabele, a već naredne sezone borili bi se za Evropu. U to sam siguran.

Sve se glasnije priča o transferu Čolića u Sarajevo. Imate li informaciju o tome?

Nisam upoznat sa tim.

Što će biti ako ne dogovorite saradnju sa čelnim ljudima kluba?

Ako do toga dođe razišli bi se na jedan civilizovan način. Za mene veliku čast predstavlja i dosadašnji rad u ovom klubu. Život bi jednostavno tekao dalje.

Ima li nekih drugih ponuda?

Svakako, ali Velež je u svim opcijama na prvom mjestu.

Da li su klubovi iz BiH ili iz inostranstva?

Ima ponuda i iz bh. klubova, ali i interesovanja van granica naše domovine.

Možda se na kraju okušate kao trener van svoje države?

Ko zna? Svako prolazi neki put sazrijevanja. Danas sam iskusniji, odmjereniji, ne znam, vidjećemo. To bi bilo još jedno dobro iskustvo, naravno pod pretpostavkom da do toga dođe.

Vi ste i prvi asistent selektoru mlade reprezentacije Branimiru Tuliću. Kvalifikacije počinju u septembru. Da li pratite nastupe suparnika iz grupe?

Prije nekoliko dana boravio sam na utakmici Mađarska – Luksemburg. Bilo je 3-0 za domaće. Od kako ih je preuzeo slektor Holanđanin igraju sjajno i biće nam zajedno sa Velsom konkurent za drugo mjesto u grupi. Naravno, apsolutni favorit za poziciju jedan je Italija sa Balotelijem i Giovincom.