Uspjeh sportiste iz Livna
6

Nikola Vidović od izbjeglice do trenera na klupi HSV-a

Sarajevo-x.com
Nikola Vidović (Foto: DW)
Nikola Vidović (Foto: DW)
Nikola Vidović je jedan je od vrhunskih kondicionih trenera njemačke savezne lige, koji trenutno radi u klubu HSV u Hamburgu. Rođen je u Livnu, a karijeru u Njemačkoj je započeo razvoženjem i prodavanjem hljeba, piše Deutsche Welle.

Stadion Imtech-Arena (nekada Volkspark Stadion) u Hamburgu je mjesto na kojem je u prosjeku 50.000 vjernih gledatelja proteklih godina svjedočilo čestim sportskim neuspjesima svoje nogometne ekipe HSV.

Ove godine je posljednjim mjestom na tabeli njihov pad doživio najnižu tačku. Ni česta promjena trenera, u posljednjih šest godina ih je bilo osam, ni promjene u upravi kluba nisu donijele željeni učinak.

Potrošena je ogromna suma novca kako bi se u klub doveli kvalitetni nogometaši, no bez rezultata. U oktobru je iz Švicarske doveden Thorsten Fink, bivši nogometaš Bayerna i njemačke reprezentacije s nadom da će klub uspjeti dovesti u sigurnije i uspješnije vode. On je sa sobom doveo svoj trenerski tim i svoje asistente. Jedan od njih je i Nikola Vidović iz Livna.

"Mentalno stanje je bitno kod igrača. Njemu se treba pružiti mogućnost da igra i da pri tom osjeća zadovoljstvo. Kada je u glavi slobodan onda će pružiti više svojih mogućnosti nego kada ga neko forsira", kazao je za Deutsche Welle Nikola Vidović, kondicioni trener u Hamburgu.

Dodao je da od njih svi očekuju da naprave preokret.

"Vidjet ćemo hoćemo li uspjeti. Mi smo sto posto uvjereni da smo na pravom putu. Ja ne znam koji su treneri bili prije nas niti želim komentirati njihov posao, mi imamo naš koncept i uvjeren sa da ćemo uspjeti. Kakav je taj naš koncept, to je naša mala tajna", istakao je.

Od prodavača hljeba do trenera

Nikola Vidović je rođen u Livnu, a odrastao je u Vukovaru. Studirao je sport na Fakultetu za tjelesni odgoj u Zagrebu. Ispričao je da ga je sport uvijek zanimao.

"Počeo sam s gimnastikom, preko košarke, onda kick-box (tada poznat kao full-contact). Ja sam također ronilac i padobranac. Za fakultet u Zagrebu sam trenirao judo i osvojio srebrenu medalju, plivao sam štafetu na fakultetskom prvenstvu i osvojili smo zlatnu medalju. Košarku sam trenirao za Vutex iz Vukovara. Kada sam završio fakultet u Zagrebu dosta sam radio u košarci. Radio sam sa Novim Zagrebom kada je ušao u prvu ligu, radio sam i za A reprezentaciju pripreme s Draženom Petrovićem, Kukočem i Rađom, zlatna generacija", ispričao je Vidović.

Poslije pada Vukovara Nikola Vidović je otišao u Minhen. Diplomirani profesor tjelesnog odgoja je našao posao u McDonald'su.

"Poslije toga sam počeo razvoziti hljeb, a kasnije sam napredovao do prodavača hljeba. Potom sam otišao u gastronomiju i neko vrijeme stajao na ulazu u jednom noćnom klubu", prisjetio se Vidović.

No, vezu sa sportom nije prekidao. Sve slobodno vrijeme je provodio u fitness-klubovima gdje je jednog dana upoznao Thorstena Finka, nogometaša Bayerna koji se oporavljao poslije operacije koljena. Ispričao je da ga je Fink pitao da li bi se njegov aspekt fitnessa mogao primijeniti i u nogometu.

"Napravio sam jedan koncept koji sam mu predložio. Kada je Fink postao trener u Inglostadt 04 radili smo prema mom konceptu dva puta sedmično. S tom ekipom smo ušli iz treće u drugu Bundesligu. Tada sam dobio stalni posao i tako mi je krenula karijera u nogometu. Iz Inglostadta smo prešli u Basel gdje smo trenirali švicarskog nogometnog prvaka. U dvije i po godine smo sa Baselom dva puta osvojili prvenstvo i jednom Pokal", kazao je.

Košarka omiljeni sport

Vidović voli raditi s vrhunskim sportistima, jer tada može pokazati ono što najbolje zna. Treninzi moraju biti raznovrsni, sportistima se uvijek mora ponuditi nešto novo da bi se izbjegla monotonija.

"Moj koncept je igrača tjelesno pripremiti, ojačati njegovu snagu, pokretljivost. Radim na stabiliziranju igrača, središnji dio tijela stabilizirati, odakle počinje svaki pokret i svaka akcija. To je moj zadatak, da budu snažni, da budu pokretljivi, da koordiniraju pokrete cijelog tijela i da poboljšaju brzinu reakcije. Pokušavam uvijek naći nove impulse s malo zabave, ali radim ciljano. Igrače treniram na način kako je to nogometašima potrebno"

No, usprkos tome što svoj svoj hljeb zarađuje u nogometu, ovaj 37-godišnjak kaže da mu je košarka omiljeni sport.

"Košarka mi je u srcu zato što je to sport s puno dinamike, puno preokreta i mentalno jako zahtjevan sport", objasnio je Vidović u razgovoru za DW.

Može li Hamburg do preokreta

Nikola Vidović je tek nekoliko sedmica u Hamburgu. Grad nije imao priliku bolje upoznati jer živi na relaciji hotel – stadion, ali dodao je da su ga u klubu dobro prihvatili.

"Svi očekuju od nas da napravimo preokret, vidjet ćemo hoćemo li u tome uspjeti", s osmijehom je kazao trener.

Pod vodstvom Thorstena Finka ekipa Hamburgera je nedavno upisala i prvu pobjedu na domaćem terenu.