Nogomet
48

Nikola Nikić novi trener U-19 ženske reprezentacije BiH: Uvijek sam volio raditi sa ženama

Piše: E.S.H.
Nikola Nikić
Nikola Nikić
Nikola Nikić je izabran za trenera U-19 ženske reprezentacije BiH. Legenda našeg fudbala i sarajevskog Željezničara je za Klix.ba rekao da mu je drago da će voditi jednu žensku ekipu.

Nikić je bio kandidat za zamjenika selektora muške nogometne reprezentacije BiH, ali mu je dodijeljeno rukovodstvo ženske selekcije. Prije šest mjeseci, Nikić je u Modriči osnovao ženski nogometni klub "Modriča" koji je ušao u Premijer ligu.

Smatra da su žene podjednako dobre u sportu, te da FIFA i UEFA ulažu mnogo u ženski fudbal, ali na početku razgovora se našalio i rekao da je uvijek volio raditi sa ženama.

"Mi smo pioniri u svemu tome, ali trenerica Samira Hurem radi odlično i dobro vodi te djevojke. Od nje ću tražiti savjete. Ono što sam vidio je da su žene mnogo poslušnije i da je s njima mnogo lakše raditi", rekao je Nikić za Klix.ba.

Gledao je nastupe mnogih ženskih ekipa, a nada se da će napraviti i dobru atmosferu u ekipi što može biti dobar preduslov za odlične rezultate.

"Mi smo konzervativna sredina i to je jedan od razloga zašto ženski fudbal nije na tako velikoj razini kao muški koji se igra i mnogo duže. Poslije rata je osnovan ženski klub u Sarajevu, a sada ih ima nekoliko u BiH. Problem je i što nemamo edukovanih trenera za mlađe selekcije. Mora se raditi na tome", ispričao nam je Nikola Nikić.

Prokomentarisao je i izbor Mehmeda Baždarevića na poziciju selektora muške reprezentacije Bosne i Hercegovine.

"Navijao sam da Meša ili Amar budu selektori. Skoro 15 godina su bili treneri iz FK Sarajevo, pa je red da neko bude iz Želje. Mogao sam se i ja kandidovati, ali nisam htio jer je situacija teška. Lopta je okrugla i moramo vjerovati da možemo proći", kazao nam je legendarni Nikola i dodao da selektor Baždarević ima dobru ekipu, ali da u sportu ima nešto što je teško prognozirati.

"I da sve pobijedimo, zavisimo od ostalih rezultata. Meša je moj, iz Doline ćupova i nadam se da će proći. Bilo bi dobro da uvežemo Svjetsko i Evropsko prvenstvo", zaključio je Nikić.