Odluka saveza
14

Niko ne želi da se nogomet igra osim čelnika Serie A: Italijansko prvenstvo se ipak nastavlja

E. B.
Takmičenje u italijanskoj nogometnoj ligi će se ipak nastaviti igrati, odluka je to čelnika Nogometnog saveza Italije (FIGC) sa kojom se niko ne slaže.
Prvi susret 26. kola Serie A trebao je početi danas u 12:30 sati između Parme i SPAL-a, igrači su bili u tunelu i spremali se izaći na teren kada je stigla naredba da se vrate u svlačionice.

Nakon skoro sat vremena donesena je odluka da će susret početi u 13:45 sati na opće negodovanje igrača, ali i javnosti.

Ministar sporta Italije Vincenzo Spadafora je podržao zahtjev predsjednika Udruženja nogometaša Italije Damianna Tommasija koji je sinoć zatražio da se prvenstvo prekine.

"Nema smisla da se utakmice odigravaju dok u isto vrijeme od građana tražimo puno odricanje kako se koronavirus ne bi širio. Igranjem utakmica samo povećavamo rizik da se neko od igrača, sudija ili trenera zarazi. Moramo odmah reagovati prije nego dobijemo prvi slučaj koronavirusa među nogometašima", poručio je Spadafora.

Predsjednik Nogometnog saveza Italije Gabriele Gravina nije želio podržati Spadaforin i Tommasijev stav, te je odlučio da se prvenstvo nastavi igrati po predviđenom rasporedu, ali bez prisustva publike.