Josep Guardiola
0

"Niko ne zabavlja ljude poput nas"

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Barcelonin trener Pep Guardiola zadržao je skromnost i nakon što je njegova ekipa u ponedjeljak spektakularnom igrom deklasirala madridski Real s 5-0 i preuzela čelo Primerine tabele.

Iako se cijeli svijet divi nadmoći koju su pokazali Katalonci, Guradiola je i nakon svoje pete uzastopne trenerske pobjede protiv "kraljevskog kluba" odlučio spustiti loptu na zemlju.

"Ova utakmica i rezultat ne pokazuju pravu razliku između dva kluba. Real je vrlo dobra ekipa što dokazuje i podatak da su na Camp Nou stigli bez ovosezonskog poraza i kao lideri lige. No, u ponedjeljak su svi moji igrači igrali dobro i tu je nastala razlika", poručio je Guardiola nakon ukupno 209. "El Clasica".

Veliku pobjedu posvetio je potom nekadašnjim trenerima Barcelone Carlesu Rexachu i Johanu Cruyffu.

"Posvećujem ovaj trijumf njima dvojici jer su nas oni naučili igrati na ovaj način. Ova se pobjeda stvarala 15 godina, a Rexach i Cruyff su cijelo vrijeme vjerovali u naš stil igre. Danas nema ekipe na svijetu koja zabavlja ljude poput nas.

"Istina je da ova pobjeda vrijedi samo tri boda, ali način na koji mi pobjeđujemo donosi ljudima zadovoljstvo. A to daje smisao našem radu i povezuje nas s našim korijenima."

Odao je Guardiola još jednom i priznanje svome argentinskom čarobnjaku Lionelu Messiju koji je svojim potezima ponovno dokazao da u ovom trenutku na svijetu ne postoji bolji nogometaš od njega.

"Messi ne postiže samo golove, on je najbolji u svim statističkim kategorijama, a tek su mu 23 godine", podsjetio je strateg Barçe i zaključio:

"Uživat ćemo u ovoj pobjedi, ali moramo se brzo oporaviti za sljedeće izazove. A koliko je doista dobra ova ekipa, znat ćemo tek za nekoliko godina."