Ivica Osim za francuske medije
0

"Niko nam neće pomoći, ne interesujemo nikoga kao ni 1992."

Sarajevo-x.com
Ivica Osim
Ivica Osim
Poznato je da su UEFA i FIFA početkom aprila suspendovali Nogometni savez BiH zbog nedonošenja Statuta koji predviđa jednog predsjednika bez nacionalne rotacije. Ako se taj problem ne riješi do juna, reprezentacija BiH neće nastaviti kvalifikacije za Euro 2012. Za Ivicu Osima, legendarnog trenera reprezentacije bivše Jugoslavije, ova odluka je opravdana. No, kako je rekao, to je veoma loše za BiH, jer je fudbal simbol povezivanja njenih naroda.

"Suspenzija je zaslužena i očekivali smo je. Slažem se sa odlukom, iako je veoma loša za nas. Kao i svugdje u svijetu, fudbal je i kod nas važan. Može se reći i da je najvažnija stvar u BiH jer ujedinjuje ljude. Problem je što u fudbalu ima previše novca, a svi žele dio kolača. Političari imaju odlučujuću ulogu u Savezu i u klubovima. Primjer za to je Dodik, koji se previše bavi politikom. To je neizbježno u našoj zemlji", komentarisao je suspenziju NS BiH legendarni Ivica Osim.

Na pitanje francuskih novinara o tome ko ne želi promjene u Savezu, Osim je rekao da ne zna tačno, ali da misli da su to ljudi koji djeluju u skladu sa svojim interesima. Prema njegovom mišljenju, oni su se "dokopali" fotelje u ovoj instituciji i žele je zadržati. Oni strahuju od bilo kakvih promjena. Njihova pozicija donosi mnogo novca, te je žele zadržati po svaku cijenu.

Novinari su Osima pitali u čemu je politički značaj nacionalnog tima u BiH i u fudbalu uopšte.

"Fudbal je u važan u životu bh. populacije. U početku smo imali dosta problema sa reprezentacijom, posebno nakon rata. Bilo je teško formirati nacionalni tim. Mnogi Srbi i Hrvati su bili prisiljeni odbiti poziv jer je na njih vršen pritisak. Hercegovački Hrvati i Srbi iz RS-a nisu željeli da njihovi zemljaci igraju za reprezentaciju BiH. Sada su stvari malo drugačije. Imamo dobru ekipu i zvijezde poput Edina Džeke. Osim toga, oduvijek smo imali klubove koji su željeli biti multinacionalni".

Osim je rekao da je odluka FIFA-e i UEFA-e opravdana, ali i da je možda ishitrena, jer zvaničnici ovih institucija ne znaju ništa o situaciji u BiH. On smatra da je bilo i drugih mjera koje su mogle pomoći, ali da je sad kasno.

"Odluka je donesena. Siguran sam da BiH neće nastaviti kvalifikacije, jer nećemo uspjeti riješiti problem. Niko nam neće pomoći, jer nikom nismo interesantni. To smo vidjeli i tokom rata. Fudbal u BiH je umro i ovo je za nas samo još jedna tragedija", mišljenje je Ivice Osima o trenutnoj situaciji u bh. fudbalu.

Osim je dodao da su za spas bh. fudbala potrebni igrači koji su nastupali u inostranstvu igrajući za velike klubove. On smatra da je greška što bh. igrači nisu napravili karijeru prvo u svojoj zemlji, pa tek onda u inostranstvu, kao što su to učinili igrači iz Srbije i Hrvatske.

"Moj sin Amar, koji je trener Željezničara, otkrio je Edina Džeku, ali ga je morao prodati u inostranstvo. Naši klubovi nemaju dovoljno novca da bi razvijali talente kod igrača", kazao je Osim.

Francuske novinare su zanimale i glasine da će mjesto predsjedavajućeg Privremenog odbora, a vjerovatno i predsjednika NS BiH pripasti upravo Ivici Osimu.

"Ne znam ništa o tome. Stvar je prilično delikatna. Niko me nije pozvao, niti sam prije pozivan na sastanke. Da bi ja došao na čelo Saveza, potrebno je da stignu konkretni prijedlozi. No, ne mislim da ću se aktivirati u bh. fudbalu, najviše zbog zdravstvenih razloga. Fudbal donosi stres i psihološki pritisak.Moram razmišljati i o svojoj porodici", završio je Osim.