Bh. legenda
635

Nikić: Baždarevića bih u inat ostavio na mjestu selektora jer nama u BiH niko ne valja

Piše: N. Kustura
Nikić: Moj novi klub iz Bosanskog Šamca ima izvanredne uslove za rad (Foto: Arhiva)
Nikić: Moj novi klub iz Bosanskog Šamca ima izvanredne uslove za rad (Foto: Arhiva)
Legenda FK Željezničar i nekadašnji trener mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine Nikola Nikić u narednom periodu s klupe će predvoditi ekipu Borca iz Bosanskog Šamca, člana Druge lige RS grupa Zapad.

Nikić se za ovaj klub odlučio, kako nam je kazao, najviše zbog prijateljstva s čelnicima ekipe iz Bosanskog Šamca, a na klupi će naslijediti dosadašnjeg trenera Dragana Savića.

"Ekipa se nakon deset odigranih kola nalazi na osmom mjestu sa 16 osvojenih bodova. Odlučio sam zbog prijatelja preuzeti ekipu i pomoći joj u posljednjih pet utakmica do zimske pauze. Tim je prije sezone imao velike ambicije, ali nisu dobro startali. Imaju izvanredne uslove, čak i za Premijer ligu BiH, ne samo za Prvu ligu RS", počeo je Nikola Nikić razgovor za portal Klix.ba.

Zamjerio sam svim dosadašnjim selektorima

Nikić se potom osvrnuo na aktuelnu temu u bh. nogometu - izbor novog selektora reprezentacije BiH.

"Meša ne zaslužuje linč na koji je naišao u javnosti. Ali. to smo mi. To je Bosna i Hercegovina. Niko neće da spomene da smo gotovo izgubili prošle kvalifikacije, a da je Baždarević došao i vratio nas u igru. Izgubili smo u baražu, pa šta. Ko kaže da smo mi bolji od Irske. Isto tako je bilo i sa Sušićem u Brazilu. Kada smo ispali u grupnoj fazi onda je bilo ne valja Pape. Meša nas je vratio u igru. Evo ta Irska ponovo igra u baražu. Bio sam u Grčkoj u Atini, gdje smo odigrali najbolju utakmicu od kako smo primljeni u FIFA-u i UEFA-u. Nismo imali sreće. Džeko dobije crveni karton, sudija devet minuta produži utakmicu, bio je prekršaj nad Kolašincem i onda dođe taj nesretni gol. Izgubimo od Kipra, a vodili smo 2:0. Tada sam najviše poludio, vikao sam 'hajde Meša skini se, uđi i stani na loptu'. Ne treba ti tu trener. Ne treba tu niko. Znam da su rezultati mjerilo i vjerovatno će Meša zbog neuspjeha napustiti reprezentaciju, ali ne treba čovjeka sada napadati. Recimo, ja bih sada u inat dao Meši da produži ugovor, jer nama očigledno niko ne valja", govori Nikić.

Legenda bh. nogometa Nikić nam je rekao da je zamjerio svim selektorima koji su do sada vodili Zmajeve.

"Kada sam bio selektor ženske reprezentacije, kod mene je igralo 99 posto igračica iz naše lige i jedini sam do sada tako radio. Zamjeram našim selektorima ponižavanje igrača iz naše lige i uvijek ću to isticati. Nije uredu da zbog dvije utakmice pozovemo 30 igrača, gdje na njih 14 računamo, dok ostalih 16 sjedi na klupi ili tribinama. Zar nije bolje, a molio sam selektore za to, da se pozove 15 igrača iz Premijer lige BiH da sjede na klupama i tribinama. Nisu svjesni koliko bi naša liga dobila na važnosti, koliko bi se više borili. Svega ima nažalost, svako ima svog. Vidim u omladinskim selekcijama pozivaju igrač iz pete lige Njemačke. Zar nije bolje pozvati igrača iz naše prve ili druge lige. Žao mi je što ne pozivaju naše igrače i to nikad ne mogu shvatiti. Umrijet ću, ali neću shvatiti. Da li iko od nas zna imena klubova iz Rumunije, osim Steaue. Zna li iko ijedan klub s Islanda, osim ako eventualno ne igra kladionicu. Njihovi klubovi ne mogu nikoga pobijediti u Evropi, ali evo igraju redovno na svjetskim i evropskim prvenstvima", istakao je Nikić te se prisjetio jednog gostovanja na Islandu.

Željine greške u sportskom segmentu

"Bili smo na seminaru u Rejkjaviku i tamo se samo vide vulkani, gejziri i kamenje. Imaju 300.000 stanovnika. Kuće im izgledaju kao barake iz Titovog doba, kao onda kada smo gradili autoceste. Međutim, ima jedna bitna stvar. Napravili su 100 malih terena na kojim se djeca još za vrijeme prvih školskih koraka usmjeravaju ka sportu i nogometu. Kod nas je drugačije. Razmišljanje je 'bolje da ja pozovem nekoga od tatinih ili maminih sinova', a hvala Bogu imamo milion menadžera i zbog toga dolazi do problema", objasnio je Nikić.

Nezaobilazna tema u razgovoru s Nikićem je i Željezničar, klub u kojem se proslavio.

"Navikli smo da Željo svake godine bude prvak pa kad nije, nastaje problem. Međutim, napravili smo dosta toga. Ima puno dobrih stvari i to se vidi na infrastrukturi stadiona Grbavica. Ipak, moralo bi se više posvetiti sportskom segmentu i to sam nedavno rekao Misimoviću. Kapa do poda kako ljudi rade u administraciji, ali smo malo zatajili u sportskom dijelu. Međutim, mislim da se i to sada vraća. Nismo jednostavno imali pravog čovjeka na mjestu sportskog direktora. Lutali smo u dovođenju igrača. Možda nam je to bila škola. Evo danas juniori igraju s Ludogorecom i volio bih da pobijedimo. Željo je uvijek imao kvalitetnu školu. Zbog toga mi se nije svidjelo što smo počeli dovoditi starije i islužene igrače. Posljednjih godina igramo uvijek bez dva igrača, a teško je igrati devet protiv jedanaest. Ipak, Željini navijači, nemojte se brinuti, stići ćemo mi Zrinjski i biti prvaci", poručio je Nikić za kraj.