Druga strana priče
0

Nike raskinuo ugovor s Neymarom zbog optužbi za seksualno zlostavljanje

K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Proizvođač sportske opreme Nike u četvrtak je objavio razloge raskida ugovora s Neymarom navodeći da je ovaj brazilski nogometaš odbio sarađivati u internoj istrazi za seksualno zlostavljanje koje je protiv njega iznijela jedna uposlenica ove kompanije.
Neymar, koji trenutno igra za PSG, negira takve optužbe, a njegova glasnogovornica kaže da će se sigurno energično boriti ukoliko se javno iznese bilo kakva optužba na njegov račun. Iz njegovog tima navode da su takvi navodi neutemeljeni i još jednom su naveli da je razlog raskida ugovora s Nikeom bio iz komercijalnih razloga.
Ove izjave dolaze nakon teksta Wall Street Journala o istrazi protiv Neymara, a Nike se ranije nije oglašavao po pitanju raskida ugovora s Neymarom.

Iz ovog proizvođača opreme su istakli da je jedna uposlenica prijavila incident 2018. godine u internoj komunikaciji, a sve je ostalo povjerljivo do 2019. godine kada je željela pokrenuti postupak zbog događaja koji se navodno desio 2016. godine.

"Nike je prekinuo vezu sa sportašem Neymarom jer je odbio sarađivati u dobronamjernoj istrazi optužbi za nezakonito postupanje prema zaposlenicima", navodi se u izjavi Nikea, a Journal otkriva da je u trenutku raskida ugovora Neymar imao još osam godina ugovora s Nikeom.

Brazilski nogometaš Neymar nakon 15 godina raskinuo je ugovor sa Nikeom vrijedan više od 85 miliona eura, što je bio jedan od najunosnijih sponzorskih ugovora u sportu, nakon čega je postgao novo zaštitno lice sportskog proizvođača opreme Puma.