Nije podložno kazni
246

Nijemci "prevarili sistem" i pronašli način da na Svjetskom prvenstvu u Kataru nose dugine boje

K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pet nogometaša reprezentacije Njemačke na utakmici protiv Japana u okviru 1. kola grupne faze Svjetskog prvenstva u Kataru pronašlo je način da nose dugine boje i tako pruže podršku o ugroženim pravima LGBTQ+ osoba u ovoj državi.
Naime, golman Manuel Nauer, defanzivac Nico Schlotterbeck, veznjak İlkay Gündoğan te napadači Serge Gnabry i Thomas Müller u današnjem meču protiv Japana igraju u prilagođenim kopačakama na kojima se mogu vidjeti nijanse dugine boje.
Kako to nije podložno kazni i zabranama FIFA-e, može se reći da su ipak pronašli način da u svijet pošalju željenu poruku.
FIFA je, podsjećamo, zabranila bilo kakvo oglašavanje o političkim pitanjima, što uključuje i diskusije o ugroženim pravima LGBTQ+ osoba u Kataru, a također su kapitenima svih selekcija zabranili nošenje kapitenske trake "One Love".

Uz spomenute kopačke, Nijemci su prije početka utakmice na vrlo kreativan način pronašli put da u svijet pošalju poruku, a oni su na zajedničkom fotografisanju prekrili usta rukama, gestikulirajući zabranu FIFA-e da pričaju o ugruženim ljudskim pravima u ovoj državi.

Njemačka na Svjetskom prvenstvu u Kataru nastupa u grupi E, a pored Japana tu su još Španija i Kostarika.