Nogomet
0

Nijemci eksperimentisali s formacijom 3-4-3 u Kijevu

Totalsport
Joachim Löw (Foto: AP)
Joachim Löw (Foto: AP)
Nogometna reprezentacija Njemačke, koja trenutno uživa status vjerovatno najpotentnije svjetske nacionalne ekipe, gostovanje u Kijevu iskoristila je za totalni eksperiment.

Utakmica je na novosagrađenome Olimpijskom stadionu završila 3-3, s tim da su Ukrajinci imali 2-0 i 3-1 vodstvo.

Selektor Joachim Löw prvi put u svojoj petogodišnjoj vladavini na klupi izveo je ekipu u formaciji s tri stoperima u liniji (Boateng, Hummels, Badstuber). Njemački mediji pišu o formaciji 3-4-2-1, što je varijanta klasičnog sistema 3-4-3.

Bočne igrače u toj formaciji su igrali Christian Träsch i Dennis Aogo, par zadnjih veznih Toni Kroos i Sami Khedira, dok su uloge kreativnih veznih s bočnih, tačnije krilnih pozicija, trebali odrađivati Mesut Özil i Mario Götze, ispod kojih je još jedino isturen bio Mario Gomez.

Malo toga se u svoj toj sili Löwovih eksperimenata pokazalo dobrim. Bočni bekovi su Träsch i Aogo u Bildovom izvještaju ocijenjeni katastrofalnim šesticama, Götze i Özil su se pogubili, a Mario Gomez, koji je debitovao u ulozi kapitena, ostao je bez lopti.

Jedini dobitak za selektora bila je sjajna partija Tonija Kroosa, koji se sve više nameće u prvog playmakera reprezentacije, čime ugrožava status dosad nezamjenjivog Bastiana Schweinsteigera. Majstorski je Kroos dirigirao igrom svoje ekipe u Kijevu, a također je zabio krasan gol smanjivši na 2-1 u prvom poluvremenu.

Selektor je na kraju ipak bio zadovoljan:

"Vidio sam puno pozitivnih stvari. Ekipa je pokazala fantastičan moral, a također smo tokom cijele utakmice bez dileme imali dominaciju na terenu. Nisam nezadovoljan. Sigurno je da možemo bolje, no danas sam uistinu želio isprobati nekoliko stvari. Nadam se da ćemo protiv Holandije u utorak završiti sportsku godinu na pravi način".

Duel između Holandije i Njemačke, treće i prvorangirane ekipe FIFA-ine rang liste, odigrat će se u utorak u Hamburgu.