Veterani grade mostove
1

FOTO / "Nije bitna nacija, vjera, dao bih srce za druga s terena"

Piše: Marinko Sekulić
Veterani iz Novog Sada i Srebrenice
Veterani iz Novog Sada i Srebrenice
Fudbaski veterani iz oba bh. entiteta i Srbije već šest godina obnavljaju mostove prijateljstva i ratom pokidane veze. Veterani fudbalskih klubova iz Srebrenice, Mramora, Tuzle, Šapca, Novog Sada, Vukovara… susreću se i druže povremeno, a njihova namjera je stvoriti međudržavnu ligu veterana u kojoj bi se družili svi koji to žele.

Fudbal se u Srebrenici igra od 1924. godine. Od tada postoji i klub FK "Guber" u kojem su oduvijek igrali svi bez obzira na vjeru ili naciju. Nakon ovog posljednjeg rata FK "Guber" opet se takmiči. Ni stariji, fudbalski veterani nisu neaktivni. Već šest godina obnavljaju stara prijateljstva stečena zahvaljujući sportu i stiču nova.

"Mi se stvarrno za ovih šest godina družimo dobro. Fudbaleri iz Srebrenice, Mramora, Šapca i Novog Sada i svi oni koji su spremni na druženje... Bez obzira na sve mi se slažemo izvrsno”, kazao je Tahsin Hadžiarapović jedan od veterana iz Srebrenice.

Nedavno su veterani FK "Gubera" bili u gostima ekipi veterana GSP "Železničar" iz Novog Sada. Na inicijativu Srebreničana, u goste Novosađanima prvi put je otišla i ekipa fudbalskih veterana kluba "Rudar" iz malog rudarskog naselja Mramor, kod Tuze.

Utakmica
Utakmica
“Sport je uvijek zbližavao ljude i gradio mostove prijateljstva. I ovo je, pored malo više mostova koje smo mo izgradili, družeći se sa prijateljima kroz nogomet, još jedan most za koji mislimo da ćemo ga učvrstititi”, kazao je Ivica Jusić iz FK "Rudar".

Doček uz pogaču, sol i rakiju

Nakon srdačnog dočeka uz tradicionalnu pogaču, sol i rakiju domaćini su veterane poveli u kratko upoznavanje najznačajnijih mjesta u njihovom gradu.

Naravno, to su centar Novog Sada, Srpsko Narodno pozoršte, spomenik Svetozaru Miletiću, Novosadska katedrala...

Treće poluvrijeme
Treće poluvrijeme
Kiša i hladno vrijeme nisu mogli pokvariti dobro raspoloženje, a nakon obilaska grada odigrale su se i dvije utakmice u skraćenom vremenu. Rezultat je bio u posve drugom planu.

"Najvažnije je druženje jer među sportistima nema loših ljudi bez obzira na boju kože, vjeru ili naciju", kazao je domaćin, Momčilo Lečić - Moma.

"Mnogim drugarima ne znam ni me ni prezime, ni ko su, ni šta su, dao bih srce i dušu za njih, verovatno i oni za mene. Znamo se sa tog sportskog polja. Nekima znam samo nadimak I to je dovoljno", istakao je on.

Cilj nam je međudržavna liga veterana

"Namjera bivšim i sadašnjim komšijama, koji su samo podijeljeni granicama, je napraviti mini ligu veterana i ponovo uspostaviti ratom pokidane veze. Mogli bismo formirati ligu u kojoj bi bili Srebreničani, nogometaši iz Mramora, Tuzle, iz Šapca, Novog Sada...", kazao je Hadžiarapović.

"Krug se širi i na Hrvatsku jer ekipa iz Mramora je već ugostila i bila gost ekipi iz Vukovara. Oni su bili kod nas u šestom mjesecu, mi smo bili kod njih prije petnaest dana. Bilo je izvanredno i nastavit ćemo to druženje", dodao je Jurić.

Šetnja Novim Sadom
Šetnja Novim Sadom
Nakon utakmica, počelo je "treće poluvrijeme", za mnoge ono najvažnije. Uz večeru, dobru kapljicu i muziku pjevali su svi. Rudari iz Mramora su bili nenadmašni, i tako do kasno u noć...

Na kraju prizor koji će svakom ostati u sjećanju... Zagrljeni u kolu, dugo se opraštaju...

"Doviđenja do narednog susreta u Srebrenici, Mramoru, Šapcu..."