Nogomet
13

Nigerijac od 202 cm: U 47 utakmica postigao je mizernih 12 golova, a onda je ušao s klupe i srušio United

Piše: O. T.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Na terenu je gledao zemljaka Hassana kako se bori sa veznjacima Manchester Uniteda i danskom zimom na terenu, a on se mrznuo na klupi. No, 21-godišnji Nigerijac Paul Onuachu na to je navikao, jer je od početka sezone 2014/15 do sudara s Unitedom u šesnaestinifinala Evropske lige samo 14 puta bio starter.

Bilo je 1:1 i igrala se 60. minuta. Trener Jess Thorup je konačno odlučio pozvati ga sa zagrijavanja i "baciti ga u vatru". Da, vatru, jer Midtjylland je igrao najveći meč u svojoj historiji koja zapravo i nije duga. Naime, ovaj klub je osnovan u februaru 1999. godine, malo prije nego će njegov protivnik Manchester United osvojiti trostruku krunu i savladati Bayern Minhen rezultatom 2:1 u onom nestvarnom finalu na Nou Campu.

Onuachu je stao pored četvrtog sudije koji je držao tablu na kojoj je crvenim svjetlom bio označen broj 10, a zelenim broj 33, onaj koji je stajao na leđima Nigerijca.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Iza njega bilo je 20 utakmica za Midtjylland u svim takmičenjima ove sezone, a samo njih šest je počeo od prve minute. Stigao je postići tek četiri pogotka. Bolje nije bilo ni prošle sezone kada je odigrao 14 mečeva za Midtjylland u prvom dijelu sezone od kojih je samo tri počeo u prvoj postavi pri čemu je postigao tek jedan gol. Potom je poslan na posudbu u drugu dansku ligu u Vejle Boldklub za koji je u 14 utakmica postigao pet golova. I u tom klubu je samo pet puta bio starter.

Ali, lako se stvari u životu promijene. Posebno ako vam se ukaže prilika da na teren uđete s klupe, dok na semaforu stadiona tvog kluba stoji 1:1, a protivnik je Manhcester United.

Za Paula, dovoljno je bilo 17 minuta. Dobio je loptu na nekih 20 metara od gola Manchester Uniteda i, onako visok 202 centimetra pored ostalih energičnih igrača na terenu, izgledao je poput Nikolaya Valueva u 10. rundi bokserskog meča, ali se snašao i mlakim i preciznim šutem savladao Romera, te izazvao eksploziju na tribinama.

Kako se rezultat do kraja meča nije mijenjao Onuachu je postao junak svog kluba i jedna od glavnih zvijezda društvenih mreža. Jer, ne dešava se tako često da u dresu kluba koji je nastao prije 17 godina vi po ko zna koji put u karijeri uđete s klupe i, uz sve to, nakon 17 minuta postignete pobjednički gol protiv Manchester Uniteda. Bez obzira što je to United kojim upravlja Louis Van Gaal i što mu nedostaje 13 povrijeđenih igrača.