Ligue 1
6

Nice pobijedila Nancy i ostala u utrci za naslov, sigurni trijumfi Montpelliera i Rennesa

Piše: Edin Isanović
Foto: AFP
Foto: AFP
Odigrano je pet utakmica 33. kola francuske Ligue 1, a postignuti su sljedeći rezultati: Nice – Nancy 3:1, Guingamp – Toulouse 2:1, Metz – Caen 2:2, Montpellier – Lorient 2:0, Rennes – Lille 2:0.

Nica je bez većih problema savladala Nancy, a golove za domaće postigli su Le Bihanu 35. minuti, Seri sa jedanaest metara u 51. minuti i ponovo Seri u 84. minuti. Prethodno je goste u u vodstvo doveo Dale u 26. minuti. Ovim trijumfom igrači Nice ostali su u utrci za naslov prvaka.

Guingampu je na megdan stugao Toulouse. Prije meča oba kluba imala su po 41 bod i dijelili su deveto i deseto mjesto. Briand je domaće doveo u vodstvo u 53. minuti, a Mendx je devet minuta poslije povećao na 2:0. U 67. minuti gosti su sa jedanaest metara preko Delorta smanjili na konačnih 2:1.

Rennes je rutinski savladao Lille rezultatom 2:0, a za domaće je cijeli meč odigrao Sanjin Prcić. Sve je bilo riješeno u prvom poluvremenu. Prvo je u 3. minuti Mubele pogodio za 1:0, a onda je Sio u 29. postavio konačnih 2:0. Rennes se s nova tri boda približio sredini tabele, a Lillu ostaje borba za opstanak u elitnom razredu.

Metz i Caen odigrali su 2:2, a oba kluba vode borbu za opstanak u društvu najboljih. Sarr je doveo domaće u vodstvo u 66. minuti, a Santini je osam minuta poslije poravnao. Igrao se 83. minut kada je Diabate pogodio za 2:1. Ipak, bod gostima osigurao je Rodelin u 88. minuti meča.

Montpellier je stigao do izuzetno važna tri boda protiv Lorienta. Slavili su rezultatom 2:0. Golove za domaće postigli su Boudebouz u 9. i Mbenza u 28.minuti. Osvajanjem kompletnog plijena Montpellier se približio sigurnoj zoni. Lorientu ostaje teška bitka za opstanak. Trenutno su u zoni ispadanja.